Odhalená minulost

recenze

V troskách tornáda (2019) 5 z 5 / a.k
V troskách tornáda

Ohijské městečko Painters Mill není ničím výjimečné, oproti většině jiných měst zde ale žije početná amišská komunita. Dokonce i sama místní policejní náčelnice Kate Burkholderová žila v dětství jako Amiška, než se rozhodla společenství opustit. Amišský původ, znalost jazyka i zvyků jí teď pomáhají v práci při častém kontaktu s Amiši, kteří jsou obecně ke všem Američanům velmi rezervovaní.

Poklidný život místních obyvatel je zasažen blížící se ničivou bouří. Kate ví, že není v její moci včas varovat tu nejvíce zranitelnou část města, východní stranu Painters Millu, kde v kempu Vrbová zátoka žijí v provizorních příbytcích celé rodiny i s malými dětmi. Urychleně vyjíždí na místo, přes které se ale bouře již přehnala a zanechala zde jen zdevastovanou spoušť. Přes veškeré zavedené služební postupy nečeká na příjezd zdravotníků a členů záchranných jednotek a pouští se do propátrávání trosek na vlastní pěst. Pak přijde klíčový okamžik, kdy bude muset ve vteřině učinit rozhodnutí, jehož důsledek může být tím nejhorším, co ve svém životě udělala.

Po bouři se město smiřuje se ztrátami a do odstraňování sutin se zapojují dobrovolníci. Místní skautský chlapecký oddíl se vydává uklidit trosky staré stodoly, kterou tornádo srovnalo se zemí. Dva hoši při tom pod bývalým objektem v základech objeví lidské ostatky. Brzy se ukazuje, že oběť zde leží již několik desetiletí.

„V troskách tornáda“ je sedmou samostatnou epizodou amišské detektivní série s Kate Burkholderovou. Oproti některým předchozím dílům si myslím, že toto je jedna z knih, kterou můžete číst i bez znalosti předchozího děje a budete se plně orientovat.

Čtenáři, kteří sledují sérii od prvního dílu, jsou jistě zvědaví, jak se dál posune vztah mezi Kate a Johnem Tomasettim. I tady to bude dost dramatické. V otázkách společné budoucnosti přijde zásadní zvrat, při kterém Tomasettiho dožene jeho ponurá minulost. Oba tak budou stát před velmi svízelným a vážným rozhodnutím.

Kniha je napsaná s lehkostí, má svižné tempo a moc dobře se čte. Autorka nám hned v úvodu servíruje příběh z dávné historie, který se však odráží i do současnosti. Opět zabrousíme do neproniknutelného světa amišské menšiny. Vyprávěním z minulosti dostaneme nápovědu k vytvoření vlastní hypotézy o příčinách a průběhu jedné staré, nevysvětlené smrti. Ale nebude to vůbec tak přímočaré, jak se to na začátku jeví.

Sama Kate se stane terčem pochybných útoků, jejichž důvod není až tak jednoduché správně rozklíčovat. A bude to ještě hodně napínavé. Jak to autorka umí a ukazuje v každém dílu, Kate zase půjde o život v nervy drásajícím závěru.

Autorka zkrátka umí napsat příběh, který je čtivý od první stránky a rozmanitostí baví ve všech etapách. A je úplně jedno, zda-li prožíváte chladnokrevné šílenství vraha, nebo třeba sledujete velmi sugestivní a působivý popis hrůz pustošivého tornáda.

Celá série je naprosto úžasná a určitě byste si ji neměli nechat ujít. Bez jakýchkoliv výhrad moc doporučuji!


V troskách tornáda V troskách tornáda Linda Castillo

Na městečko Panters Mill v Ohiu, kde žije početná komunita amišů, udeří ničivé tornádo. Při odklízení následků je v pytli nalezena lidská kostra. Bez končetin. Něco je okousalo. Kate Burkholderová se pouští do vyšetřování třicet l... více


Komentáře (0)

Přidat komentář