O smrtelné královně víl

recenze

Královna ničeho (2020) / MilenneWaver
Královna ničeho

Kdo tvrdí, že se na finální knihu v sérii Krutý princ netěšil, tak určitě lže, protože na pokračování se zkrátka musel těšit každý, kdo se dostal až k závěrečnému zvratu ve Zkaženém králi. Pokračování teď ale konečně vyšlo, a tak se v dnešní recenzi podíváme na to, jaký závěrečný díl skutečně je, a jak dobře sérii zakončil.

I když byla královská koruna pro Jude tím nejcennějším co mohla získat, nakonec jí nebyla nic platná, když se stala vyhoštěnou ze země víl a musela se tak uchýlit do světa, kam by měla patřit, jenže ani zdaleka není jejím domovem. Říše lidí. I nadále si však zachovává spojení se svým minulým životem, a svou rodinou. Která ji velmi brzy přijde požádat o pomoc.

Jude je i nadále hlavní hrdinkou, která si nenechá nic líbit, v tom se rozhodně nic nezměnilo. Je ochotná udělat cokoliv, aby dosáhla svého, nebo aby ochránila své milované, a právě to se v Královně ničeho ukáže. Její postava si prošla velkým vývojem, stala se silnější, odvážnější, ale ta největší změna nastane právě tady, kdy poodhalí své srdce.
Co se týče druhého hlavního protagonisty, Cardana, u něj k žádné velké změně charakteru nedojde, i nadále je takový, jak si ho můžete pamatovat z předchozích dílů. Ale v této knize konečně dostane v příběhu mnohem větší prostor, a to je věc, na kterou byste se opravdu měli těšit!

Zápletky Královny ničeho je bohužel tím, co jediné mě na knize zklamalo. Ačkoliv je od začátku napínavá, nechybí jí akce, ani strhující závěrečné scény, příběh sám o sobě je o dost slabší, než u předchozích dílů. Víceméně jen rozvádí to, co už v nich bylo zmíněno, a do knihy prakticky nepřináší nic nového. S tím souvisí i to, že je příběh hodně předvídatelný, a to ať v menších, tak i v zásadních zvratech.
Vyzdvihnout tak mohu jen konec, který příběhu dodal to, co mu celou dobu chybělo.

Styl psaní je podobně jako v předchozích knihách jednodušší, méně rozepsaný, ale právě díky tomu je příběh i hodně dynamický a čtivý. Jak se jednou do příběhu ponoříte, zkrátka se nebudete chtít jen tak odtrhnout. Nedivila bych se proto, kdybyste knihu přečetli na jedno posezení. Rozhodně jde o velké plus, které k těmhle knihám patří.

Podtrženo a shrnuto, Královna ničeho skvěle zakončila trilogii o vílách, která si bezesporu získala srdce mnohých čtenářů, u kterých upřímně doufám, že si tento díl zamilovali stejně, jako ty ostatní. A pokud jste se do série ještě nepustili, určitě máte co napravovat. Krutý princ je čtivá a poutavá fantasy, kterou by si neměl žádný fanoušek YA nechat ujít!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář