Novodobí pašeráci lidí

recenze

Třináctá oběť (2019) 5 z 5 / Centurion.d
Třináctá oběť

Román Třináctá oběť je čtvrtou česky vydanou knihou britského autora Tony Parsonse, v hlavní roli s detektivem Maxem Wolfem.

Děj románu začíná ve chvíli, kdy mladá dívka ze Srbska nastupuje do chladírenského náklaďáku plného dalších žen ze zemí zmítaných válkou a bídou, a stejně jako ony, věří, že na konci strastiplné cesty vystoupí v Londýně, kde začne její cesta k lepšímu životu.
Neprozradím nic tajného, když řeknu, ze nezačne.
Nákladní vůz je odstaven v čínské čtvrti v Londýně a na scénu se dostává detektiv Max Wolfe se svými kolegy, aby vyšetřili případ dvanácti mrtvých žen s třinácti cestovními pasy. Rozbíhá se pátrání po poslední ženě, která možná smrtící cestu přežila, a mohla by policii pomoci s odhalením pachatelů.
Hrdinové příběhu před námi během chvilky rozkrývají svět pašeráků lidí, obchodníků s bílým masem, nucené prostituce a novodobého otrokářství. Zaujalo vás to? Pokud ano, pak nezbývá než si knihu sehnat a do příběhu se začíst, protože víc už z děje prozrazovat nemohu.

Kniha je dobře a svižně napsaná a čte se skoro jedním dechem. Autorova zápletka, cílící na aktuální problém nelegální imigrace a s ní spojeného organizovaného zločinu, je velice pěkně zpracovaná. Vyšetřování případu a práce policie, stejně jako jednání a vykreslení hrdinů, jsou uvěřitelné, realistické a logické. Rozuzlení je zajímavé a původní motivace pachatele rozhodně stojí za zamyšlení. Cesta do pekla je zkrátka dlážděna dobrými úmysly...

Tento román je první knihou, kterou jsem od Tony Parsonse četl, a lituji, že jsem minul předchozí, což musím neprodleně napravit. Autorův styl mi sedl a budu doufat, že nakladatelství Moba vydá i jeho ostatní romány s Maxem Wolfem.
Musim uznat, že je to vynikající kriminální příběh ze současnosti, který vřele doporučuji všem čtenářům detektivek (a nejen jim).


Třináctá oběť Třináctá oběť Tony Parsons

12 mrtvých dívek Za rozbřesku jednoho zasněženého únorového rána je v centru londýnské Čínské čtvrti nalezen chladírenský kamion. V něm je dvanáct žen, které do země nepochybně přicestovaly nelegálně. 13 pasů V kabině opuštěnéh... více


Komentáře (0)

Přidat komentář