Neobyčejně obyčejné dobrodružství

recenze

Pirát jménem Šampaňský (2015) 5 z 5 / knihomolka_elka
Pirát jménem Šampaňský

Povím vám o neuvěřitelném dobrodružství tří malých kamarádů, větrem ošlehaného piráta a neobyčejného papouška. Už teď to zní báječně co? Ale to ještě nevíte, že tohle dobrodružství prožili tři malý kamarádi na Brněnském sídlišti, čili ani pro vás není nemožné zažít takové podobné dobrodružství. A návod jak na to, nabízí právě kniha Pirát jménem Šampaňský.

Příběh této knihy začíná jednoho ošklivého podzimního dne u malého Jiříka, na cestě ze školky. Ten je nešťastný, že si nemá s kým hrát a samo podzimní šedivé počasí mu na radosti moc nepřidává. Jiřík, je ale výjimečný v tom, že si umí vymyslet úplně cokoli, a hrát si s tím. Umíte to taky? Zkuste to, je to legrace! A tak se Jiříkovy jednou podaří vymyslet celou pirátskou loď s pirátem a dokonce i s podivným papouškem. A co víc, podaří se mu tím zaujmout dva kluky, Davídka a Kubíka, kteří už jsou dokonce tak velcí, že chodí do školy!

Proč se vlastně pirát jmenuje Šampaňský? Jde o to, že je to první zvláštní slovo, které se našemu malému hlavnímu hrdinovi Jiříkovi vybavilo, když dostal za úkol pojmenovat svého vyfantazírovaného piráta. A tak aby mu dodal na vážnosti, je z piráta rovnou Alfons Nostradamus Šampaňský. Možná jste si všimli, že jsem se zmínila o neobyčejném papouškovi. To je takový malý nezbeda, který naše kamarády mate tím, že se každý den jmenuje jinak a navíc mluví jen anglicky!

Společně kluci s pirátem a jeho papouškem zažijí taková dobrodružství, jako že objeví draka ve sklepě svého domu, odhalí tajemství modře svítících oken i svedou bitvu s pravými žraloky! Ale těch dobrodružství je v knize mnohem víc. A co je super, příběhy jsou velmi aktuální a každý malý čtenář či posluchač si v knížce najde své. Je tu třeba Jack Sparrow, lítací koráb ale třeba i Blesk McQueen či Transformer!

Moc se mi líbí, jak autorka pracuje s obyčejnými věcmi (červeně svítící baterky, žebřík..), které může najít kdokoli doma, na zahradě, či na hřišti a dokresluje jimi svůj fantazijní příběh. Zároveň tím dětem ukazuje cestu, jak se stát součástí tohoto neobyčejného dobrodružství. Jako správná dětská knížka je i tato doplněná překrásnými černobílými ilustracemi Petra Modlitby. Ty podporují dětskou představivost a báječně tak dokreslují podstatu celé této knížky.

Pirát jménem šampaňský je nádherná dětská kniha z pera zkušené psycholožky. Ta skvěle pracuje s dětskou představivostí. A je prostě z knihy cítit, že dětem rozumí jak z profesionálního, tak mateřského hlediska. V knize se snaží dětem ukázat, jaká skvělá dobrodružství na ně čekají za každým rohem. Stačí jen chtít a vysnít si třeba svého vlastního piráta. Ale pozor, už to nesmí být Šampaňský, protože jak se knize dočtete, nemůžete uvést k životu ty výtvory, které už vymyslel někdo jiný. Za sebe mohu knihu z celého srdce doporučit opravdu všem, ať už klukům či holčičkám a taky jejich maminkám. Prostě všem, kteří hledají trochu pobavení, pohádky před spaním, ale i neobyčejně obyčejné dobrodružství, které ukazuje sílu vlastní představivosti.

Komentáře (0)

Přidat komentář