Není lehké najít nebe

recenze

Vůně nebe (2019) 4 z 5 / Lena91
Vůně nebe

Román Vůně nebe je novou knihou slovenské spisovatelky Ivany Ondriové, která už má na svém kontě několik úspěšných děl. Obálky autorčiných knih nás lákají na oddychový ženský románek, ale nenechte se zmást. Knihy Ondriové skrývají nejedno překvapení.
Nejinak je tomu i u Vůně nebe. Ze začátku se kniha opravdu jeví a možná i z části je typickým románem. Mladá Naďa se začíná ve svém tříletém manželství trápit. Jejich vztah s manželem Tomášem ochladl, bez žádného progresu začíná upadat do stereotypu a hádky jsou u nich taky běžnou záležitostí. Možná tomu byly nápomocny i Nadiny noční můry, v níž běží celá zakrvácená lesem, někdo ji honí a poté po ní vystřelí. Bezesné noci se tak podepíšou na obou manželích.
Nešťastná Naďa pak celkem logicky vyhledává útěchu u svého nového kolegy Damiána. Když se po pár dnech doma vše otočí k lepšímu a Naďa chce vztah s Damiánem ukončit, její milenec se začne projevovat majetnicky až agresivně.
V tomto okamžiku dojde k tematickému zlomu a přehoupnutí do druhé pomyslné kapitoly. Z příběhu o milostném trojúhelníku se najednou stává thriller, kde opravdu jde o život. Naďa se totiž rozhodne strávit víkend v romantické chatě uprostřed lesa na samotě, avšak Tomáš musí do práce, proto vyrazí sama napřed. Bohužel ji však z města pronásledoval Damián, který si jde tvrdě za svým. Naďu překvapí a násilnicky po ní chce vztah a sex. Když se mu brání, dojde k fyzickému násilí a Naďa má na kontě otřes mozku a několik pohmožděnin. Při útěku ze spárů šíleného milence se však dostane do rukou někomu daleko horšímu, a její noční můra se stává skutečností.
Poté se autorka opět navrací zpátky k románovému vyprávění, kde líčí Nadinu rekonvalescenci na ranči u babičky Kláry. Zde se Naďa pokouší najít sebe samu, uvědomit si chování k babičce, se kterou spoustu let nemluvily a vyřešit si v sobě rodinné vztahy. Postupně se ztrápená a zlomená Naďa odpoutává od manžela Tomáše, který ji ignoruje a odcestuje do Anglie a vytváří si nové vztahy k babičce i jejímu zahradníkovi.
V tento okamžik přichází do Nadina již klidného spánku nový sen, kde kráčí po zahradě a následuje stín v dálce. Ví, že je to muž. Ale který? Manžel Tomáš, který ji nechal takovou dlouho dobu čekat, a nebo zahradník Hugo, který na ni neustále směřuje svůj něžný pohled?
Vůně nebe mě hodně překvapila svými přeskoky mezi žánry. Jelikož nejsem velkým zastáncem romantických příběhů, moc se mi líbilo vložení té thrillerové části, z které až mrazí. S hlavní postavou nelze i kvůli tomu, co prožila, jinak než sympatizovat, takže i když se pak autorka opět vrací do svého románového stylu, s nadšením jsem pokračovala v četbě a toužila vědět, co s Naďou bude dál. Kniha je opravdu čtivá, napětí by se v prostřední části dalo krájet. Autorka snoubí lásku, erotiku, rodinné vztahy, detektivní zápletku a thriller v jednom a nevynechává i situace z běžného života, což činí román přístupnější pro více okruhů čtenářů.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář