Není anděl jako anděl

recenze

Hodná a zlobivá holka (2021) 5 z 5 / Lena91
Hodná a zlobivá holka

Všichni vědí ze zpráv a novin, kdo je andělská tvář. Že jde o holčičku ukrytou v tajné skrýši domu, kde byla nalezena s mrtvolou svého věznitele. Beze jména, bez minulosti, vyhublá a traumatizovaná, ale živá. To se bohužel nedá říct o mistryni v krasobruslení Jodie Sheehanové, jejíž polonahé tělo bylo nalezeno na pěšině poblíž jejího domova. To jsou dva případy, ke kterým je povolán forenzní psycholog Cyrus Haven v nové knize oblíbeného australského autora Michaela Robothama Hodná a zlobivá holka. Tímto počinem také odstartoval úplně novou sérii detektivních případů, avšak už bez notoricky známého Josepha O´Loughlina. Jako Cyrusův učitel však i nadále zůstává v příběhu jeho stín.
Hlavní postava Cyrus Haven je velmi empatický a vnímavý, což jsou vlastnosti, které ho dovedou k dívce jménem Evie Cormacová. Nikdo až na pár jedinců netuší, že tato dívka žijící v dětském domově s ostrahou je právě andělská tvář. Cyruse tato dívka, zranitelná uvnitř a bojovná a nevěřící na povrchu, fascinuje nejen pro svou schopnost odlišit lež od pravdy, ale také ho šokuje a trochu děsí. I přes to, nebo možná právě proto, je to on, kdo se rozhodne Evie při soudu rozhodující o její plnoletosti pomoci a stát se jejím pěstounem. Přece jen mají podobně temnou minulost.
Robotham nám nabízí dvě různé perspektivy příběhu, díky nimž je daleko snadnější se vcítit do obou postav a jejich pocitů a myšlenek. Prostřednictvím Cyruse můžeme vidět vše očima zkušeného muže s rozvážným přístupem a logickým uvažováním, zkrátka očima psychologa. Naopak díky Evie se nám otevírá možnost pochopit nejen ji samotnou, ale i Jodie a její vraždu takovým tím teenagerovským přístupem. Drzostí a sebejistým vystupováním a smyslem pro risk.
Zatímco se Evie pomalu zabydluje a poznává kouzlo domova, Cyrus se naplno věnuje vyšetřování vraždy Jodie, kolem níž je spousta otazníků. Pád do vody, dvojí sperma nalezené na jejím těle, těhotenský test, balík peněz a tajemná činnost jejího bratra Felixe. Kdo by však chtěl zabít mladou nevinnou dívku? A opravdu byla až tak nevinná? Když se Evie dostane do maléru a DNA Jodiina nenarozeného dítětě ukazuje na pachatele v kruhu rodinném, vše se začíná postupně vyjasňovat, avšak nic nakonec není tak, jak to vypadá a Evie se Cyrusem si musí projít doslova peklem, aby se Jodie dostalo spravedlnosti a odhalili jejího vraha.
Kniha má neuvěřitelné tempo, které prostě nedovolí knihu odložit, dokud neotočíte poslední stránku a že ty poslední stránky stojí za to. Celý příběh je skvěle promyšlený a oba případy, jejichž vývoj sledujeme, se nenásilně prolínají. Napětí se postupně zvyšuje a vygraduje do explozivního konce, který mi rezonoval v hlavě ještě druhý den po přečtení.
Tvorbu a styl Michaela Robothama jsem už měla tu čest poznat při čtení Vraků, avšak s Hodnou a zlobivou holkou se dostal dle mého na zcela novou úroveň a předčil všechna má očekávání. Z dobrého autora u mě Robothan povýšil na sakra dobrého autora, skvělého autora, před jehož mistrným počinem musím smeknout. A pokud hledáte sérii, jejíž další díly chcete netrpělivě vyhlížet z výloh knihkupectví, o jedné bych věděla.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk a skvělý čtenářský zážitek.

Komentáře (0)

Přidat komentář