Nenávist všude okolo nás

recenze

Vypálená nenávist (2018) 4 z 5 / MilenneWaver
Vypálená nenávist

Starr to v životě nikdy neměla jednoduché, spíš se zdá, jako kdyby komplikovanost měla její rodina přímo v oblibě. Neustále přecházela mezi dvěma světy, životem v chudinské čtvrti, kde bydlela s rodiči a sourozenci a životem na střední škole, kde byla jedna mezi spoustou bohatých dětí. Jenže, co jejímu životu nasadilo korunku, bylo zabití jejího kamaráda Khalila policistou, kde se Starr stala jedinou svědkyní onoho činu. Starr chce pro Khalila jediné - spravedlnost. Jenže to není vůbec jednoduché, když jsou téměř všichni najednou proti vám.

Starr je neuvěřitelně sympatická hlavní hrdinka, kterou si zamilujete během prvních pár stran. Není nijak výjimečně chytrá nebo výjimečně krásná, je to úplně normální holka, která má své záliby, přítele, zažívá příhody se svými škodolibými sourozenci... do dne, než se všechno změní.
V knize se nachází i poměrně dost vedlejších postav, ale jen málo se zde ukáže opakovaně, většinou se objeví jen v pár scénách, což je škoda. Ale skvělou práci odvedla autorka na postavě samotného Khalila, který i když se tu objeví jen na začátku, na konci máte pocit, jako kdybyste ho znali celý život.

Myšlenka knihy se věnuje současně dost probíranému tématu, které už trvá mnoho let, ale přesto se příliš nezměnilo. Rasismus. Autorka tu dost jasně ukazuje "běžné" reakce lidí na to, co se stalo osobě s jinou barvou pleti a jak také spravedlivost obvykle končí. Dál mohu už jen říct, že pokud si chcete knihu přečíst, pořiďte si i s ní pořádné balení kapesníčků, tady je určitě budete potřebovat.

Děj je promyšlený od začátku až do konce a nikde jsem nenarazila na to, že bych se při jejím čtení nějak nudila nebo mi něco nesedělo. Naopak, přišlo mi, že si autorka dala velkou práci s tím, aby každá, i ta sebemíň důležitá pasáž, byla nějakým způsobem zajímavá a měla na děj dopad.

A bohužel, dostáváme se k části, která mě na knize poměrně dost zklamala. Čekala jsem, že kniha, která mě obsahově tolik upoutala, se bude i dobře číst. Ale bohužel tomu tak nebylo. Při čtení jsem se nedokázala soustředit, autorčin styl psaní mi vůbec nevyhovoval a často jsem se ani vůbec nedokázala začíst, což můj celkový názor na knihu docela ovlivnilo.

Vypálenou nenávist bych ráda doporučila všem čtenářům YA, protože skutečně stojí za to si přečíst něco s aktuálním tématem, obzvlášť tak dobře vymyšlené. A pokud stále nejste přesvědčeni, podívejte se na hodnocení knihy! Není divu, že vyhrála titul nejlepší Young Adult knihy roku 2017 na Goodreads.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář