Nenávist mezi námi

recenze

A oceán byl naší oblohou (2019) / MilenneWaver
A oceán byl naší oblohou

Ve světě, kdy lidé loví velryby a velryby loví lidi, není místo na přátelství mezi oběma druhy. Přesto, věci nejsou jen černobílé. To sama uvidí Batšeba, velryba, která se sama stala lovkyní lidí. Když při jedné z jejích cest, narazí se svou kapitánkou a zbylými velrybami na minci s písmeny TW a člověka, který jí má u sebe, rozhodně by je nenapadlo, jaká cesta před nimi čeká.

Patrick Ness je světově proslulým autorem knih, z kterých si vždy odnesete mnohem více než jen samotný příběh. A oceán byl naší oblohu je v Česku jeho poslední vydanou knihou, která poupravila známou klasiku známou pod názvem Bílá velryba. Otázkou je - vyrovná se tato kniha i jeho ostatním dílům?

Před začátkem čtení této knihy by bylo dobré varovat vás před jednou věcí. A tou je, že téměř všechny postavy v téhle knize jsou velryby. S poměrně složitými a zvláštními jmény, u kterých budete mít občas problém se zapamatováním. Dobrým příkladem je například Synové, jedna z vedlejších velrybích postav, jejíž jméno vás ze začátku bude neuvěřitelně mást.

Asi tím největším lákadlem na knize jsou její samotné ilustrace, které si najdou místo v srdci mnoha čtenářů. A skutečně, stojí za to si tuhle knihu přečíst, i kdyby to mělo být jen kvůli nim. Jsou nádherně vyvedené, krásné, laděné spíše do tmavších barev, aby ladily i k temnějšímu ději. A to samé platí i o samotném grafickém zpracování. Pokud skutečně hledáte vzhledově dokonalou knihu, musím vám pogratulovat. Právě jste ji našli.

Myšlenka téhle knihy je jednoznačně geniální. Autor si skvěle poupravil původní příběh Bílé velryby a vdechl mu cosi kouzelného, co je nejen plně fantastické, ale zároveň i jakýmsi zvláštním způsobem odráží jakési druhotné vnímání světa - právě z pohledu velryb. I když se to na první pohled nemusí zdát, tahle kniha v sobě nese důležité poselství i několik myšlenek, které by měl každý brát na vědomí.

Autorův styl psaní mi již od samotného začátku připadal poměrně dost suchý, nepříliš čtivý. Chyběla tomu jiskra, něco, co by jednotlivým scénám vdechlo život. A právě to byla jedna z prvních věcí, která můj názor na knihu značně ovlivnila. Ačkoliv se rozhodně nejedná o tlustou knihu - spíše naopak, vezmeme-li v potaz četnost ilustrací - její čtení se neskutečně táhne. A to nikoho dvakrát nepotěší, obzvlášť, pokud si čtení chcete skutečně vychutnat, aniž byste se do něj nutili.

A oceán byl naší oblohou mohu určitě doporučit jako vzhledově nádhernou jednohubku, kterou si vychutnáte extra přímo před spaním. A kdybyste kvůli vedrům nemohli spát, vůbec to nevadí! Protože tahle kniha vám dá tolik námětů na přemýšlení, že se v noci určitě nudit nebudete!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář