A oceán byl naší oblohou

A oceán byl naší oblohou https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407121/bmid_a-ocean-byl-nasi-oblohou-SI2-407121.png 4 142 34

Nový nádherně ilustrovaný román Patricka Nessa je variací na knihu Bílá velryba. Hlavní hrdinkou je velryba Bathsheba. Spolu s ostatními velrybami narazí na minci s iniciálami T. W. Vedoucí celého hejna Alexandra usoudí, že je tím nejobávanější lidský námořník a lovec Toby Wick vyzývá na souboj. Podle Bathsheby to ale není pravda. Toby Wick je přece pouze mýtus, legenda, kterou si velryby vymyslely. Je totiž nepředstavitelné, aby je nenávidění lidé mohli přemoci v boji. Ale toto není příběh o Toby Wickovi – toto je příběh o hněvu, nenávisti a naší potřebě bojovat až do úplného konce, když už nezbývá nic jiného než čest a smrt.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

And the Ocean Was Our Sky , 2018


více info...

Přidat komentář

Alethea_k
16.04.2024 4 z 5

Na začátku mě knížka vůbec nebavila, nevnímala jsem prostě písmenka a slova nedávala smysl. Asi potřetí jsem se hecla a přečetla knížku během jednoho dopoledne. Příběh je zajímavý a originální, o tom žádná. Vše dokreslují úžasné ilustrace a poetičnost textu. Text je na jednu stranu geniální, 5* ale dát pocitově nemohu, právě kvůli tomu začátku. Příběh o velrybách a lidech vyprávěný velrybou ale jen tak nezapomenu a kdoví. Možná po něm sáhnu i znovu, až budu starší. Něco mi říká, že u této knihy je to maličko jako s Malým princem. V každém období bude na příběh nahlíženo jinak.

MoonR
16.06.2023 5 z 5

To bola bomba! Neuveriteľne pútave rozprávanie, otočené svety - hore ako dole, dole ako hore, Priepasť pre každého z inej strany. Neuveriteľná spleť myšlienok prameniacich od zvedavosti, zraniteľnosti, spolupatričnosti, neistej zmätenej úprimnej vzájomnej ochrane "nepriateľa" až k proroctvám, sile myšlienky, bolesti, pochybnosti, pomsty, odpustenia, predstavivosti vlastných strachov. "Oceán je plný diablov, ale najhorší sú tí, ktorých si stvorite svojou predstavivosťou vy sami. A to je jeho najväčším úspechom. Kam nás môže doviesť strach?" ..keď si to uvedomíte a máte aspoň malú nádej to zmeniť.. je to veľmi posilňujúca a obohacujúca kniha. Určite každému odporúčam ;)


irskádívka
09.05.2023

Předně si myslím, že kniha není vůbec pro mládež. Knihkupce asi zmátl fakt, že je ilustrovaná a obrázková kniha rovná se pro děti (přičemž mě napadá spousta výjimek, kdy by to rozhodně platit nemělo. Třeba anatomický atlas, že ano).

A je nádherná. Ilustrace jsou skvostné a spolu s nimi je kniha něčím mezi literaturou a obrazem. Příběh je krátký a bolestný o ztrátách, pomstě, vlastním strachu a jak se v tom můžeme utopit až ztratíme vlastní obrysy.

Lili2020
09.02.2023 5 z 5

Tohle byla nejlepší kniha
co jsem kdy četla a
určitě si ji přečtu
znova.

Kikulka97
02.01.2023 3 z 5

S touto knížkou mám spojené rozporuplné pocity. Vizuální stránka je perfektní, o tom není pochyb. Co mě však uvádí do rozpaků je děj, respektive způsob, jakým autor své myšlenky podal. Možná pro ně v mém životě nenastal ten správný čas, možná se naše myšlenkové pochody minuly. Každopádně aktuálně to spíš vypadá, že kniha i přes svůj dokonalý zevnějšek půjde pryč.

lenkazezapadu
27.10.2022 5 z 5

Tohle je jedním slovem nádhera. V téhle knize ani nejde tolik o samotný děj a zápletku, ale spíše o onu myšlenku a poselství. Vše je to sice zaobaleno v poměrné jednoduchosti, ale to je právě ten důvod, proč to funguje. Kdyby však byl příběh delší, nebylo by to ono. Moc mě také bavil jazyk, jakým je to vyprávěno. Ilustrace od Roviny Cai jsou dechberoucí a krásně Batšebin příběh doplnily. Byla jsem schopná se na jedné kresbě zastavit a dlouhou dobu se jí jen kochat. Rozhodně velmi doporučuji a vím, že se k této knize několikrát vrátím. Ať už k samotnému příběhu nebo si jen užít ilustrace.

brunettlibrary
13.07.2022 3 z 5

Kniha má velmi zajímavý obsah a námět. Sama jsem si užívala svět, který autor vymyslel a popsal. Kniha v sobě nese pár důležitých myšlenek, nad kterými se jako čtenář zamýšlíte. Hlavní postavy mi byly sympatické. Chci vyzdvihnout nádherné ilustrace. Děj se četl hezky, ale kniha ve mě v konečném důsledku nic nezanechala, proto dávám 3 hvězdy.

veriszv
07.07.2022 4 z 5

A oceán byl naší oblohou je variací na knihu Bílá velryba, kterou jsem sice nečetla, ale to vůbec ničemu nevadilo, abych se do tohoto příběhu i tak ponořila.

Je to originální, melancholické, přemýšlivé a jsou tu ukryté skvělé myšlenky.
Navíc celou knihu doplňují úžasné ilustrace, které příběh neuvěřitelně podtrhují a dodávají mu atmosféru.

Akorát musím říct, že kromě toho, že tam byly velké ilustrace, na mě kniha vůbec nepůsobila jako kniha pro děti, což by oficiálně být měla…

Od autora jsem četla zatím jen Volání netvora, ale i touhle svojí knihou mě utvrdil v tom, že mě jeho tvorba zajímá a určitě se ráda pustím i do dalších jeho děl.

Hobitka
07.06.2022 5 z 5

Wow! Tohle jsem nečekala.
Tak intenzivní vyprávění slovy a obrazy. A je to opravdu hodně dobré. Dechberoucí. Napínavé. A s poselstvím.
K téhle knížce se určitě ještě vrátím. Vlastně jsem chvíli po prvním dočtení nalistovala zpět na začátek.
Doporučuji.

oblakaknih
11.04.2022 5 z 5

Variace na Bílou velrybu, kterou jsem já ještě nečetla. Nenechte se ale odradit tím, že nejste s původním příběhem nijak zvlášť seznámeni.

Námět je překrásný a originální. Svět, ve kterém se příběh odehrává je skvěle vykreslený a atmosféra se z něj skrz stránky úplně hrne. Připadala jsem si naprosto ponořená v chladném oceánu, v temnotě a v obklopení velryb.

Příběhem provází hlavní hrdinka Batšeba, skvěle vykreslená, moc jsem si ji oblíbila. Každá z postav má poměrně výraznou osobnost, takže je jednoduché se do nich vcítit a zapamatovat si je. To považuji za velké plus.

Kniha je napsaná svižně, četla se skvěle a rychle, také díky rozložení písmen na stránkách a velkéééému množství ilustrací.

Básnit o ilustracích bych mohla na několik stran, ale shrnu to do jednoho slova: PŘEKRÁSNÉ!

Příběh jsem si moc užila, byla jsem velmi zvědavá, jak dopadne. Pro mě osobně nebyl vůbec předvídatelný, především konec pro mě byl nečekaný.

Je zde jakýsi náznak romantické (?) linky, která příběh velmi vhodně zatížila pochmurnou atmosférou.

Jeden z nejkrásnějších příběhů, které jsem kdy přečetla. Moc doporučuji!

booklovertina
10.04.2022

Niektoré knihy si nás získajú od prvého slova, iným naopak chvíľku trvá, kým svoje čaro odhalia, no ak prekonáme počiatočné rozpaky a poriadne sa začítame, neraz sa dočkáme odmeny v podobe jedinečného príbehu.

Román Našim nebom bol oceán od populárneho autora Patricka Nessa v mojom pomyselnom zozname prečítaných kníh spadá do druhej kategórie – neistý začiatok a s ním súvisiaci zmätok, postupné oboznamovanie sa okolnosťami, ohúrenie z dychberúcich (hoci zároveň poriadne krvavých) ilustrácií, pochopenie a následné nadšenie.

Veľryba v hlavnej úlohe, hore, ktoré je vlastne dole, a naopak. Ness sa svojským spôsobom pohral s kultovým príbehom a dodal mu netradičný šmrnc – prostredníctvom Batšeby a jej loveckého dobrodružstva poukázal na plytvanie, nenásytnosť či nezmyselné vojny, ktoré vedieme v snahe dokázať si vlastnú nadradenosť, a pripomenul, aký deštruktívny dopad môže mať človek nie len na seba, ale i na svoje okolie.

Ak vo vás prítomnosť zvieracích hrdinov vyvoláva predstavu milučkého príbehu, rovno si ju vyhoďte z hlavy. Kniha Našim nebol bol oceán taká rozhodne nie je, skôr naopak. Je drsná, no v svojej negatívnej podstate pravdivá.

Dielu Sedem minút po polnoci, ktorým Ness dojal čitateľov po celom svete sa síce nevyrovná, no s ekologickým podtónom a myšlienkami na zamyslenie, ktoré sa ťahajú naprieč celým dejom, je stále hodná pozornosti.

holkazaknihou
13.01.2022 5 z 5

Vypada to jako obycejny pribeh, ale popravde se v nem skryva tolik krasnych myslenek.. A ty ilustrace! Nadhera.. Tohle je radost cist

Fortuna7
16.08.2021 4 z 5

Krásný retteling na Bílou velrybu, který se dobře četl. Autor má nádherný, květnatý styl psaní a ilustrace od Roviny Cai jsou ohromující.

marina4088
26.05.2021 4 z 5

A oceán byl naší oblohou byl příjemný, rychlý a krásně zpracovaný retteling na známou bílou velrybu, tady se ovšem koukáme na svět očima velryb, konkrétně malé Batšaby. Jednoho dne se totiž vydají se svou posádkou na lov, která spočívá v tom, že si vezmou harpuny a jdou lovit lidi, častěji celé lodě a posádky. Při té osudové výpravě najdou zničenou loď, kde se jim nakonec zželí zachránit jednoho člověka z posádky. Kvůli němu dostanou odvahu najít stopu po Tobym Wickovi, který se nebojí lovit jak velryby, tak lidi, ale nikdo ho nikdy neviděl. Říká se, že je to sám ďábel. Ze začátku jevící se jako dětská kniha v sobě však ukrývá mnohem víc, až je to vlastně strašidelné, jelikož lov velryb je velkým tématem teď, stále a pořád. Ilustrace by si sami za sebe zasloužily 5 hvězdiček, bohužel i přes to příběh byl spíš takovým průměrem, že dát větší hodnocení bych prostě nemohla. I přes to měl příběh své kouzlo. 3,75 hvězd

Bettybook
08.05.2021 4 z 5

"Největším úspěchem ďábla je to, když vás přesvědčí, že ho vidíte. Ale teprve když ho opravdu vidíte, máte z něj skutečný strach. A pak už je příliš pozdě.... Neboť v hlubinách možná jsou ďáblové, ale horší jsou ti, které si vytváříme sami."

Tohle mi v hlavě bude znít ještě hodně dlouho.

wotana
06.02.2021 5 z 5

Napadají mě naprosto stejná slova jako Sofonisba. Nádherná kniha a stojí za to si ji přečíst.

Sofonisba
05.02.2021 5 z 5

Krásná kniha s půvabnými ilustracemi, kterou by si měly přečíst děti, ale i dospělí. Příběh, který nám vypráví velryba, a který platí i v našem lidském světě. Příběh o zlu, které plodí další zlo. Příběh o odvaze se tomu zlu postavit. Jak píše sám autor: "Největším úspěchem ďábla je to, když vás přesvědčí, že ho vidíte. Ale teprve když ho opravdu vidíte, máte z něj skutečný strach. A pak už je příliš pozdě.... Neboť v hlubinách možná jsou ďáblové, ale horší jsou ti, které si vytváříme sami."

Šebestová3
29.01.2021 5 z 5

Krásná a významná myšlenka toho, jak moc zlo a nenávist plodí další zlo, kterou autor navázal na Hermana Melvilla a jeho Bílou velrybu... Ilustrace stejně poetické jako příběh.

Mikus
28.12.2020 4 z 5

Melancholické, přemýšlivé a úžasně graficky provedené. Vypointované je to nadmíru zajímavě, tudíž není třeba litovat času, který s knihou strávíte. Je to opravdu pěkná záležitost...nicméně podlahu to se mnou zase tolik nevytřelo. Místo v mé knihovně si však určitě zaslouží.

eliska2126
17.12.2020 3 z 5

A ocean byl naší oblohou jsem si chtěla přečíst už dlouho, moc jsem nevěděla o čem to je, jen že to má krásné ilustrace a to já prostě můžu.
Tohle bylo moje první setkání s autorem a troufám si říct, že ne poslední. Styl psaní byl fajn, četlo se to dobře.
Co se týká příběhu, tak ze začátku se mi to jevilo spíše jako dětská kniha, když jsem se nad tím ale zamýšlela, kniha je plná pravdy a bohužel i aktuální, co se týká lovu velryb.
S čím jsem měla ale docela problém byla perspektiva vyprávění, jak se velryby vynořovali dolů do propasti a když plavaly hloubš do oceánu, tak plavaly jako "nahoru"... To mi přišlo divné, vždyť velryby neplavou vzhůru noham.
Určitě stojí za přečtení, už jen kvůli těm ilustracím, ale jinak za mě průměr.