Nejen proti proudu

recenze

Proti proudu (2019) 5 z 5 / Lena91
Proti proudu

Anotace druhého dílu úspěšného thrilleru Na dně od americké autorky píšící pod pseudonymem Rachel Caine slibuje krvavou hru, v níž jen jeden může přežít.
Hlavní postava Gwen Proctová alias Gina Royalová je vykreslena jako statečná silná žena, která se o sebe umí postarat, ale vždy tomu tak nebylo. V době, kdy žila se svým manželem Melvinem Royalem, byla submisivní poslušnou manželkou, která nad kdečím přivřela oči. Když se však díky náhodě přišlo na to, že její manžel je sériový vrah mučící a vraždící mladé ženy u nich doma v garáži, neváhala udělat vše pro bezpečnost svoji i svých dětí. Měnila adresy, jména, kontakty, telefony a snažila se žít „normální život“. Ačkoliv byl Melvin zavřený ve vězění, měl neuvěřitelné množství kompliců, fanoušků, obdivovatelů, kteří šli Gwen po krku, a málem se jim to povedlo.
Je spousta sérií, u níž není problém, když začnete od konce, avšak tady dle mého názoru je opravdu důležité znát kontexty, neboť Proti proudu je vlastně lov na Ginina manžela, který utekl z vězení dychtící po pomstě a autorka už všechny detaily v knize neopakuje, takže čtenář může postrádat některé informace. Gina a její přítel Sam Cade, bratr jedné z obětí Melvina, nechávají děti u bývalého mariňáka a se společnou chutí po odplatě se pouští do honu a neskončí, dokud Melvin nebude mrtvý. Za pomoci kontaktů z FBI narazí na lidi z tzv. Absalomu, skupině, která distribuuje videa vražd a násilných činů, díky čemuž se dostanou k místnímu hlavounovi, který má u sebe videa, kde Gwen pomáhá svému manželovi nést unesenou dívku do garáže.
Tímto důkazem se proti Gwen otočí zády nejen její vlastní děti, ale taky Sam, který potom neváhá vyměnit Gwen za Melvinovu polohu, i když samozřejmě s plánem na Gweninu případnou záchranu. Vše se nakonec celé zvrtne a Gwen se má stát hvězdou živého vysílání, kde své řeznické nadání předvede samotný Melvin Royale.
Po dočtení Na dně jsem si říkala „wow“, to byla jízda, avšak to jsem ještě netušila jak Rachel Caine dokáže vmáčkout do příběhu ještě více napětí, akce, zvratů a dramat, ve kterých jde nejednou o život. Výrazně tomu také dopomohla změna perspektivy vyprávění. Najednou vidíme celý příběh a všechny kontexty z více úhlů pohledu, neboť kromě Gwen nás autorka pouští do myslí Sama Cade, Lanny i Connora. Napětí a neustálou potřebu číst dál ve čtenáři autorka vzbuzuje tím, že s každým vypravěčem příběh graduje, avšak těsně před vyústěním situace se vypravěč mění, a my si tak musíme počkat, kdy se opět dostane na daného vypravěče.
Musím říct, že po dlouhé době jsem se dostala k neuvěřitelně promyšlenému thrilleru, nabitému až po strop akcí a napětím. Určitě kniha předčila všechna má očekávání a já nemůžu jinak než doporučit všem milovníkům thrillerů a vlastně i všem ostatním, protože která jiná kniha by vás k tomuto žánru mohla dostat než tato.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář