Nebezpečné peníze

recenze

Čas třešní (2022) 4 z 5 / Lena91
Čas třešní

Kam až je zapálený novinář pracující v Iráku schopný zajít kvůli dobrému článku, a proč se bývalý detektiv v důchodu pouští do záchrany zlodějky? Odpovědí se čtenáři dočkají v novém krimirománu Vraky australského spisovatele a bývalého novináře Michaela Robothama, který patří do oblíbené série s názvem Joseph O´ Loughlin.
Celý příběh je čtenářům servírován v několika dějových liniích, které se postupně propojují. Začíná v iráckém Bagdádu, kde již několik let působí americký novinář Luca Terracini, jež se zabývá neobvykle častými loupežemi, při nichž mizí z iráckých bank miliardy amerických dolarů doprovázené vraždami a teroristickými útoky. Po každodenních hrozbách považuje Luca setkání s auditorkou OSN Danielou za rozptýlení, aniž by tušil, že v ní najde spojence při pátrání po zmizelých penězích.
O něco západněji, v proslulém Londýně se mezitím bývalý detektiv Vincent Ruiz pomalu chystá na svatbu své dcery. Když je ale mladým párem zlodějů obelstěn a okraden o vzácné šperky, jež měly být svatebním darem, pouští se sám do pátrání po zlodějce Holly a jejím příteli Zacovi. To však ještě netuší, že se zaplétá do něčeho velkého a bude terčem nejen pro CIA, ale také pro tzv. Kurýra, který hledá něco, co ti dva mladí ukradli a nebojí se jít přes mrtvoly, aby to našel.
Robotham rozdělil román na tři části a s každou částí se do příběhu připlétají nové postavy a celá záležitost se o to více komplikuje. V druhé části se najednou objevuje těhotná Elizabeth Northová, která řeší zmizení a případnou nevěru svého muže, bankéře v úspěšné bance zabývající se nevšedními pohyby peněz a anonymními účty. Elizabeth si najala soukromého detektiva Hacketta, avšak informace, které zjistil, přinesly pouze další otazníky a sám se tak zapsal na seznam překážejících osob při honbě za Northovým zápisníkem.
Postupně se na příběh nabalují další, ač vedlejší dějové linky odehrávající se např. ve Washingtonu, kde od stolu vše sleduje Chlacott ze CIA nebo v Lutonu, kde se trojice mladíků pod vedením Kurýra nevědomky připravuje na teroristický útok. Objeví se taky postava psychologa Joe, avšak poprvé v sérii má pouze vedlejší roli co by pomocník při ukrývání hledané zlodějky Holly. Ačkoliv v takovém množství dějových linek nemusí být zpočátku čtenář úplně zorientován, brzy se vše začíná prolínat a propojovat. Takovým milníkem je moment, kdy se Luca stává nežádoucím a je vyhoštěn ze země. Odjíždí tak s Danielou do Londýna, aby se dále věnovali případu zmizení peněz i bankéře Northa. Při hledání Northovi kolegyně se náhodně potkají s Vincentem a Elizabeth a zjišťují, že mají společného více, než by si pomysleli a pomalu začíná jít do tuhého. Když je nalezen vrak Nothova auta a posléze i jeho tělo, je jasné, že zápisník ukrývá cenné informace a každý, kdo s ním má co společného, je v nebezpečí.
Kam a proč mizí ty nehorázné sumy v amerických dolarech, kdo je Ibrahím a proč renomovaná banka pere špinavé peníze získané z pochybných zdrojů? Proč musel být kvůli tomu zabit nejen North, ale i další osoby? Luca s Ruizem jsou tomu na stopě a je jasné, že budou muset nasadit vlastní krk.
Když jsem vzala knihu do ruky a přečetla si prvních pár stránek, byla jsem dost skeptická. Příběh Lucy mi ze začátku moc neříkal, číst o teroristických útocích mě moc nelákalo a prostředí Iráku mi je vzdálenější. Avšak s příběhem Vincenta si mě kniha získala a s postupným začtením jsem se do příběhu ponořila a přečetla to jedním dechem. Určitě se nesmíte nechat odradit vzdálenějším tématem či prostředím, neboť podle mě si v knize každý najde to svoje, ať už bankovnictví, vraždy, terorismus, zlodějnu nebo třeba trable těhotné ženy.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář