Mrazivá hra

recenze

Mráz pod kůží (2020) 5 z 5 / a.k
Mráz pod kůží

„Je právě ta zvláštní doba, kdy se ledovce dávají do pohybu a při posunu obří masy ledu se odkrývají uvězněná zmrzlá těla.“

Listopad. Měsíc do začátku zimní sezony. Milla vyráží na víkendový sraz na chatu Panorama horského střediska v Le Rocher. Pozvání přišlo emailem a vlastně se jí tam až tak moc nechce. Po deseti letech se uvidí s lidmi, na které by raději zapomněla.

Na pozvánce o tom nepadlo slovo, ale všichni vědí, proč tu jsou. Před pár dny ve zprávách informovali, že britská snowboardistka pohřešovaná už 10 let, byla po dlouhém soudním sporu prohlášena za mrtvou. A oni všichni ji znali. Byla to Saskie, ctižádostivá freestylová hvězda, která se tu tenkrát s nimi připravovala na závody. Sraz na tomhle místě v člověku vyvolává divný pocit, jako by se vrátil v čase.

Pětice mladých lidí dorazí s různým očekáváním. Lanovka je vyveze do chaty na ledovci a nadobro se zastaví. Zůstanou zde odříznuti od světa a ponecháni vlastním výčitkám. Je tu pro ně připravená zvláštní hra. Hned první záhadou je, kdo zařídil pobyt v uzavřeném penzionu a VIP přístup na ledovec. Proč to někdo udělal? Proč je nutí prožívat znovu tu nepříjemnou zimu? Velmi záhy je jasné, že tohle nebude žádné z nostalgických setkání po letech. Tito lidé už nejsou kamarádi.

Hned od začátku autorka rozehrává až tajemný příběh s mnoha neznámými. Abychom pochopili souvislosti, nabízí také pohled do minulosti. Ve druhé dějové lince se s aktéry vracíme do doby před deseti lety. Tenkrát byli všichni nadšenci do snowboardingu a připravovali se zde na důležitou soutěž. Jsme svědky jejich vznikajících přátelství i rivality. Každý by chtěl vyhrát. Bohužel nejde jen o zdravé sportovní soupeření, ve hře je mnohem víc. Z původně vyhlížejícího příběhu o nevázaných vztazích mladých sportovců se vyklube obstojně temný psychologický kousek.

Skoro se mi ani nechce věřit, že jde o debutový autorčin počin. Příběh má výbornou dynamiku, skvěle se čte a hlavně, tohle byste prostě nechtěli zažít. Sice nejde o poctivý horor, ale neubráníte se pocitu vtíravého strachu a autorka si do detailů promyslela řadu překvapivých zvratů, které byste jen stěží očekávali. K tomu výborně vykreslené prostředí opuštěné horské chaty u prašanem zavátých nebezpečných rozsedlin, kde cítíte burácení sněhu a chlad zakusující se do celého těla. Není odsud úniku, i když vám jde někdo po krku.

Nezbývá než doporučit tento bravurně napsaný příběh plný lží a polopravd, s temnou skličující záhadou z minulosti, která vás udrží v napětí až do vyhroceného závěru.

Komentáře (0)

Přidat komentář