"...Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal.“ (Klement Gottwald, 25.února 1948)

recenze

Čechoslováci ve světě (2019) 3 z 5 / knihomolka_elka
Čechoslováci ve světě

Děsivé události, jež započaly v únoru 1948, způsobily v následujícím období odchod mnoha našich krajanů za hranice vlasti. Kniha ve zkratce shrnuje jen sedm z mnoha osudů těchto lidí, jež byli nuceni hledat bezpečnou půdu na území jiných států i kontinentů. Vykresluje malé české lidičky, kteří se v širém světě dokázali prosadit, přičemž leckteří navíc nedokázali na svou rodnou zemi zapomenout, a podporovali Československo, co jim síly stačily. Je to kniha plná národního uvědomění, lidské nezlomnosti a odvahy. Kniha, plná vlastenectví, která skvěle zobrazuje obrovské národní bohatství, jež dříme v srdcích každého z nás.

To vše je zde shrnuto na pouhých 98 stranách textu doplněného komiksovými obrázky. Ztvárnění v knize zmiňovaných osob formou karikatur mě však bohužel příliš neuchvátilo. Po grafické stránce je kniha zpracovaná velice čistě. Každý příběh začíná medailonkem daného člověka, který ve zkratce shrnuje celý jeho životní příběh. Poté následuje již výše zmiňovaná komiksová část, která doplňuje informace z medailonku a velice nenásilnou formou tak umožňuje informace lépe vstřebat a zapamatovat si. Moc se mi líbí, že bylo pro desky knihy zvoleno plátno, díky čemuž kniha působí starší než ve skutečnosti je. Plátno je navíc velice příjemné na dotek a krásně tak doplňuje čistotu a jednoduchost provedení knihy. Jako bonus velice oceňuji využitelnost knihy jak při hodinách dějepisu, tak angličtiny. Jedná se totiž o tzv. bilingvní literaturu. (Text je zde jak v českém tak anglickém jazyce.)

Kniha je skvělá v tom, že se jedná o krátký výlet do historie, který stihnete během cesty v MHD. Navíc knihu považuji za specifický typ motivační knihy. Popisuje totiž osudy licí v často patových situacích, kteří dokázali neztratit hlavu a nakonec je jejich vytrvalost a odhodlání na lepší život ocenilo šťastnou budoucností. Avšak jedná se o velice specifický typ knížky, která nemusí sednout každému. Nicméně pokud se zajímáte o národní historii, osudy Čechů žijících v zahraničí, či se prostě chcete zlepšit v angličtině je pro Vás tato kniha dobrou volbou.

Komentáře (0)

Přidat komentář