Čechoslováci ve světě

Čechoslováci ve světě https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405908/bmid_cechoslovaci-ve-svete-NjT-405908.jpg 4 22 8

Dějinné události druhé poloviny 20. století vyhnaly z komunistického Československa bezpočet lidí, kteří museli začít nový život v zahraničí. Sedm komiksových příběhů představuje ve zkratce osudy výjimečných lidí, kteří se ve světě neztratili, ale dokázali se díky svému talentu, činorodosti a odvaze prosadit i daleko za hranicemi bývalé domoviny. Kniha vychází z projektu Chechoslovak Talks, jenž se zaměřuje na sbírání a prezentaci životních příběhů československých krajanů ve světě.... celý text

Komiksy
Vydáno: , Plus
více info...

Přidat komentář

simca9342
06.10.2023 5 z 5

"Historie se nejlépe učí skrze příběhy lidí, kteří jí žili."
Příběhy sedmi neobyčejných osob, které během svého života vstoupily do dějin a zanechaly v nich svou stopu. Nějakým způsobem změnily svět v oblasti hudby, stravovacího průmyslu ,...
Přečíst si můžete o :
Dagmar Hasalové: slavné operní pěvkyně během 2.sv. a po ní.
Dušan Honkem: odbojářů českého původu
a dalších.

evci
15.09.2021 3 z 5

Kniha má velký potenciál, který se ale podle mě tak úplně nepodařilo naplnit. Sice se čtenáři dozví o životech zajímavých krajanů, ale po obsahové stránce si kniha někdy protiřečí, především se rozcházejí informace v úvodních textech a v komiksech. Ani uvedená země, které se vždy příběhy týkají, není u všech správně. Vizuální stránka mě taktéž spíše neoslovila.


Dvořmen
02.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Tato knížka je velice zajímavá, jelikož je česká a zároveň i anglická. Na začátku “kapitoly“ je text, který řekne nějaké základní informace o daném člověku. V kníže je dohromady 7 lidí. Karel Velan, Dagmar Hasalová, Dušan Honke Houfek, Radomír Luža, Milan Koupa, František Král a Milan Vyhnálek. O každém je tam řečeno čím prorazil ve světě a čím si procházel. Art style je hezký a někdy dost divný, jako například abnormálně velké otevřené pusy. Bohužel jsem našel i nějaké chyby v textu. Knížku i přesto doporučuji.

Ditules
06.09.2019 3 z 5

Zajímavé informace o Čechoslovácích, kteří prorazili v zahraničí.

Iki1
07.07.2019 4 z 5

Nápad na komiksové zpracování je fakt úžasný. Při zpracování dost nelibě hodnotím velikost a typ použitého písma. Pro starší čtenáře je na hraně čitelnosti. Asi ve dvou případech jsem se musel poučit v anglickém textu, ten český jsem prostě nedal.

DennisMoore
17.05.2019 4 z 5

Nápad představit úspěšné a většinou neznámé československé emigranty byl o něco lepší než výsledek. Kniha sice není špatná, ale neubránil jsem se dojmu, že některé příběhy jsou si až zbytečně moc podobné (nejen tím, kolik postav rádo létá) a z projektu Czechoslovak Talks, na jehož web kniha odkazuje, šlo vybrat jiné (třeba tanečnici z Alhambry, podívejte se). Navíc jsem měl občas problém s chováním hlavních hrdinů, respektive s tím, že zkratkovité komiksové podání jejich chování nelichotí (Milan Kroupa bez rozmyslu utekl od ženy a dítěte, vrátil se, utekl znovu, oženil se podruhé a stal se podruhé otcem, aniž ho zajímala bývalá žena? Vypadá to tak, ale třeba to bylo jinak). Na druhou stranu tu jsou velmi zajímavé osudy lidí, o kterých bych si rád přečetl samostatnou knihu (cukrovarník Honke, který v Peru koupil bezcenné pole, ze kterého se vyklubalo cenné archeologické naleziště, nebo zvěrolékař, který léčil i Lassie), a celkově to mé vlastenecké já mile potěšilo.

knihomolka_elka
01.05.2019 3 z 5

Moc zajímavá a obohacující knížka. Jsem opravdu ráda, že jsem se do četby této knihy pustila.

bazyk21
19.04.2019 5 z 5

inspirativní životy Čechů, kteří se ve světě neztratili