Město v hávu temnoty

recenze

Za dveřmi tma (2021) 3 z 5 / a.k
Za dveřmi tma

V malém městečku Whistling Ridge v Coloradu zmizí sedmnáctletá Abigail. Byla se svou kamarádkou Emmou na večerní párty u táboráku, ale domů už spolu neodešly. Emma byla poslední člověk, který Abigail viděl mizet s neznámým chlapcem mezi stromy. Teď ji sužují výčitky, že svou kamarádku nechala v lese, ale i hněv a pochybnosti o sobě samé. Je odhodlaná za každou cenu zjistit, co se Abigail skutečně stalo.

Zatímco policisté pročesávají les s obavami, co tam všechno můžou nalézt, místní komunita je plná různých domněnek a spekulací o pozadí zmizení děvčete. Ne jednoho už napadlo, že Abigail v dysfunkční rodině nedokázala déle snášet násilnického otce a zkrátka utekla. Je tu ale stále možnost, že dívku někdo unesl, nebo je již dávno mrtvá.

Zápletka je výborně rozehraná a okolnosti posledních společných okamžiků kamarádek vzbuzují ve čtenáři snahu o nalezení té vlastní správné teorie. Zkratkovitý pohled na dny, které následovaly po zmizení Abi, záhy převáží útržkovité vyprávění o obyvatelích městečka. Whistling Ridge rozhodně není místem s přívětivými sousedskými vztahy a je prohnilejší než by si člověk dokázal představit.

Tempo vyprávění je pomalé, autorka dlouho nepřichází s žádným překvapivým zvratem či zjištěním, přeskakuje mezi postavami i v čase a jediné, co čtenář podvědomě cítí, je dojem, že každý z tohoto městečka skrývá nějaký zlověstný skutek. Právě to natahování a absence jakéhokoliv výraznějšího posunu mi zprvu dělalo velký problém. Po dobrém začátku přišlo nezáživné dlouhé čekání, které ale dokázala autorka odměnit velmi výživnou druhou polovinou. Protnutí životních osudů obyvatel městečka s vynikajícím zachycením charakterů postav se moc povedlo, i když je plné zla.

Přes velké množství postav si lze snadno udržet přehled a snad každá figura zde reprezentuje to nejhorší, co lidské společenství nabízí.

Román je psychologickou sondou do uzavřené místní komunity a zahrnuje velké množství aktuálních témat. Silně tu pocítíte například rasismus, homofobii, násilí různého druhu nebo třeba náboženský fanatismus. Zdejší lidé jsou plní hříchů, čpí tu nenávist, lži a tíseň.

Hledání odpovědi na otázku „co se tenkrát stalo teenagerce Abigail“ není žádnou klasickou detektivkou, ale společenským románem, který je plný těžkých témat, a čtenář se musí připravit na pořádnou dávku znepokojivého čtení.


Za dveřmi tma Za dveřmi tma Anna Bailey

Zmizení mladé dívky strhne masku spořádaného maloměsta... Když se sedmnáctiletá Emma na lesní párty loučí se svou nejlepší kamarádkou Abigail, je stejně jako většina dívek v jejím věku přesvědčená, že opravdový život mají teprv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář