Lov

recenze

Proti proudu (2019) / lada.ladislav
Proti proudu

Jestliže jste už četli knihu Na dně od Rachel Caine, tak jste jistě (stejně jako já) s napětím očekávali vydání pokračování, jenž nese název Proti proudu. V první jmenované knize si s námi totiž autorka pěkně pohrála a otevřené zakončení jistě nikoho nenechalo chladným. Někteří čtenáři možná byli naštvaní, jiní překvapení. Ale jsem si docela jistý, že všichni chtějí vědět, co bude dál. Včetně mě.

Gwenin bývalý manžel Melvin Royal utekl z vězení. Gwen se snaží chránit sebe a své dvě děti, protože ví, že jim Melvin stále chce ublížit. Gwen má kolem sebe jen pár lidí, kterým může důvěřovat. Snad. Melvin si totiž vždy dokáže poradit a vždy se k nim nakonec s pomocí jiných dostane - několikrát je už vmanévroval do pasti, kterou se jim jen tak tak podařilo přežít. Ale kdo je sleduje tentokrát? Koho pro svou bývalou rodinu Melvin poslal?

Můj exmanžel je zrůda a já si myslela, že je bezpečně zadržený a zavřený v kleci čeká na popravu... ale i zpoza mříží zvládl řídit hrozivé válečné tažení namířené proti mně a dětem. Sám na to nebyl, pomáhali mu zevnitř věznice i zvenčí, a do jaké hloubky to celé sahalo a jak rozsáhlá ta pomoc vlastně byla, pořád zůstává záhadou, ale měl to všechno vymyšlené do posledního detailu.

Gwen před pouhými dvanácti dny zachránila své děti ze spárů vraha... a jejich příběh nyní dál pokračuje. Je unavená, nervózní a má obrovský vztek. Právě vztek ji však popohání a díky němu dokáže dál utíkat a skrývat se.

Potřebuju mít vztek. Když budu mít vztek, udržím nás všechny naživu. Vztek je můj štít. Vztek je moje zbraň.

Jenže kdy to všechno skončí? Je jasné, že vše bude pokračovat, dokud jeden z nich nebude mrtvý. Takže kdo z koho? Gwen nebo Melvin? Lovec nebo kořist? A kdo je vlastně kdo? Další hra právě začíná, nastal čas, vydat se na lov!

Mám za sebou už poměrně dost thrillerů a musím říct, že většina z nich je postavená na stále stejné či alespoň hodně podobné dějové lince. Rachel Caine ale dokázala napsat příběh, který je v mnoha ohledech jiný. A velmi dobrý. Už dlouho mě nic nedokázalo pohltit tolik, jako právě Na dně a Proti proudu. A druhý díl je minimálně stejně tak dobrý jako ten první. Autorka sice v obou dílech používá stejnou šablonu, ale zatím mi to nevadí a dokážu se do postav bez problémů vžít. Uvidíme, jak to bude s dalším pokračováním. Námět postavený na násilí, výhrůžkách, krvavé minulosti, lžích, tajemstvích, pátrání, skrývání a životu v ústraní, dobývání, získávání informací a na lidech, kteří se snaží zničit život jiným, je velmi dobře zvolený a jistě milovníky thrillerů upoutá.

Oba díly mohu zhodnotit jako nadprůměrné a velmi rád je doporučuji k přečtení nejen fanouškům thrillerům. Pokud máte chuť na něco napínavého s dobře vystavěným dějem, je jistě právě tohle správná volba, díky které třeba přijdou na chuť thrillerům i ti, jenže je běžně nečtou.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kolacky
05.01.2020

Naprosto souhlasím. Je to skvělé čtení!