Letní romance, anebo karmický trest?

recenze

Instant karma (2021) / simona8126
Instant karma

Jméno Marissy Meyerové českým čtenářům není neznámé. Jejich srdce si tato spisovatelka získala především bestsellerovými sériemi Měsíční kroniky a Renegáti. Zatímco v těchto případech se ale zaměřovala na fantasy (respektive retellingy známých pohádek) a sci-fi, v nové knize Instant karma přichází s letní romancí ze střední školy.

Román vyšel v nakladatelství Egmont 22. března 2021 a představuje klasickou YA romanťárnu pro dívky. Jeho hrdinkou je šprtka Prudence, která si o lidech kolem sebe myslí prakticky jen to, že jsou líní, arogantní a neochotní. Nejradši by jim dala pořádně za vyučenou a po jedné zvláštní noci v baru se jí přání splní. Zničehonic získá schopnost přivolat na kohokoli okamžitou karmickou odplatu. Lákavá výhoda bohužel nefunguje na člověka, který ji rozčiluje nejvíc. Otravný spolužák Quint pracuje v záchranném centru pro mořské živočichy a podle Prudence je naprosto nespolehlivý. Ostatně jen kvůli němu dostala špatnou známku z projektu! Prudence se ale nevzdává a rozhodne se úkol přepracovat. K tomu však bude potřebovat Quintovu pomoc. Aby ji získala, bude muset sama dobrovolničit v záchranné stanici.

Po knížce Instant karma jsem sáhla ze dvou důvodů. Prvním bylo autorčino slavné jméno. Ačkoli jsem od ní dosud nic nečetla, věřila jsem, že nadšené ohlasy k předchozím titulům zaručují přinejmenším čtivý a příjemný styl psaní.
Druhým důvodem byla skutečnost, že jsem toužila po jednoduché oddechové četbě, která mě už teď přenese do letních dnů plných pohody. Tento požadavek román jistě naplnil, odehrává se v plážovém letovisku, kde si mladí lidé užívají slunce, popíjejí nápoje a objevují ekoturistiku. Neokoukané a atraktivní prostředí záchranné stanice pro mořské živočichy mě rovněž zaujalo. Příběh sám je prostý, vcelku předvídatelný (od začátku je asi každému jasné, jak se vztah mezi Prudence a Quintem vyvine), ale nic jiného by potenciální čtenář ani neměl očekávat – jen to, že unikne každodennímu stresu. Zajímalo mě také, jak bude do příběhu zapracován onen mysteriózní prvek samotné karmy. Ale pravda je, že kdyby tam nebyl, až tak moc by se nestalo.

Nicméně… Ono to přece jen trochu frustrující a otravné bylo. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem se vůbec začetla. Často jsem knížku odkládala po překonání jedné kapitoly a těžko se mi k ní pak vracelo. První třetina se táhne a sestává vlastně jen z dohadů mezi Prudence a Quintem, případně mezi Prudence a jejími přáteli, které se houževnatě snaží přesvědčit, že Quint je ten nejhorší navzdory jeho veselým úsměvům. Jestli jsem si kdy myslela, že jsem šprtka, mýlila jsem se, protože na Prudence rozhodně nemám. Ta dostane z projektu C, a přestože už by na střední škole mohla být trochu vyzrálá, rozčiluje se a kňučí jako děcko. Chápu, že se to zdá nespravedlivé a že se na projektu nadřela, ale způsob, jakým se k celé věci staví, mi tuto postavu nadobro zošklivil. Od začátku je evidentní, že v knize půjde hlavně o postupný vývoj dívčina charakteru, o změny v jejím chování a vnímání okolí, zkrátka o přerod mezi nesnesitelným spratkem v tolerantní dívku. Přesto je těžké s ní soucítit a držet jí palce.

Quint se mi zdál možná až příliš dokonalý. Každý kromě Prudence ho má rád. Podporují ho spolužáci, podporuje ho učitel, div nemá kolem hlavy svatozář. Občas jsem docela chápala, proč ho Prudence nemůže vystát. Nelze mu upřít lásku ke zvířatům a upřímnou starost o ně, takže alespoň za toto má u mě plus. Jinak mi ale nepřijde jako nějak výjimečný či zajímavý hlavní hrdina, do něhož bych se měla po uši zamilovat.

Asi bych hodnotila lépe, kdyby od samého začátku byla knížka svižnější a uvolněnější. Chápu záměr vykreslit hlavní hrdinku co nejhůře a pak sledovat, jak se „napravuje“, ale když si ji zkrátka od první chvíle zprotivím, nemám už vůli ani chuť s ní pokračovat dál. Něco podobného se mi stalo v knížce Posmrtný život Holly Chaseové, kde jsem nafoukanou snobku Holly taky od začátku nesnášela. Od románu Instant Karma jsem zkrátka chtěla něco trochu jiného, ne ukřivděnou školačku. Ale možná se ke knize vrátím za nějaký čas a tentokrát u ní zkusím vydržet bez delších přestávek. Je ostatně možné, že jsem se do ní pustila v nesprávný čas, že mi takříkajíc nesedla do momentální nálady a rozpoložení, a třeba v ní později objevím něco nového a změním i hodnocení. A pokud vy máte rádi pomalou a vcelku uvěřitelnou romantickou linku, hledáte něco vhodného pro mládež a toužíte po originálním prostředí s vůní moře, třeba vás Instant karma příjemně překvapí.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář