Kukačky

recenze

Hlas kukačky (2019) 5 z 5 / Ivuska.09
Hlas kukačky

Autorku Hanu Marii Körnerovou jistě není třeba nijak představovat. Příběhy z jejího pera jsou velmi dobře hodnocené a dokáží chytit za srdce. Troufám si říct, že jinak tomu nebude ani s knihou Hlas kukačky, která je rovněž naprosto skvělá. Upřímná, poutavá, smutná, přesto plná naděje a lásky.

Není moc příběhů, které by mě dokázaly pohltit takovým způsobem jako tento. Svou roli hraje určitě i to, že je děj zasazen do válečného období, ve kterém měly hlavní slovo obavy z budoucnosti, úzkost, násilí a nenávist. Ale ještě důležitější jsou postavy, které v knize vystupují.

Kdo zaútočí první, zvítězí.

Autorka knihu rozdělila na dvě části. Každá z částí je zaměřena na jednu ženu. Edita a Irma. Ženy, kterým osud uštědřil několik krutých ran. Životy těchto dvou žen jsou samozřejmě propojené. Jak? Neprozradím vám to, abych vám nezkazila tu dokonalou propracovanost autorčina vyprávění. Jedno vám říct ale mohu: důležité jsou vztahy a povahy lidí. Obě ženy prožily spoustu špatného. Obě se staly matkami. Jenže přivést na svět dítě může být někdy dar, jindy prokletí. A hranice mezi tím je občas neskutečně tenká. Následky by však neměli nést ti, kteří za danou situaci vůbec nemohou. Často to tak ovšem bývá. A pak dochází k odhalování tajemství, která být odhalena nikdy neměla. A přesto všichni vědí, že k tomu jednou dojde. Celá kniha je vlastně o komplikovaných rodinných vztazích v komplikované době. A muži z tohoto vyprávění nevycházejí moc dobře. Do situací, které musely tyto dvě ženy řešit, se dostaly právě kvůli nezodpovědným mužům a jejich potřebě "užít si". Ale dříve či později se rozhodly bojovat. A to v době, pro kterou byl typický spíše němý odpor...

Proč chlapi pořád věří té samé povídačce? Možná si dávají pozor, ale rozhodně ne ve chvíli, kdy si užívají. To až potom, když se od nich čeká zodpovědnost.

Těžko říct, která z těchto žen je zajímavější. Během čtení asi nepochopíte vše hned, příběh není úplně chronologicky seřezaný, ale jak se budete více seznamovat s jednotlivými postavami a rozluštíte jejich životní tajemství, tak ve správnou chvíli do sebe vše dokonale zapadne. Dojmy z příběhu jsem umocněny ještě tím, že je založený na skutečných událostech. Jsem moc ráda, že o podobných situacích mohu jen číst a nemusím je sama prožívat. Pokud patříte ke čtenářům, kteří mají rádi vyprávění o osudech silných žen, rozhodně byste si Hlas kukačky neměli nechat ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář