Ester

recenze

Ester (2024) 4 z 5 / Ivuska.09
Ester

Máte rádi historické romány? A chcete si přečíst příběh plný silných ženských hrdinek? Pak si nenechte ujít novinku Markéty Práškové, kterou vydalo nakladatelství MOBA pod názvem Ester.

Atentát na Heydricha, krvavá pomsta Němců, strach, koncentrační tábory, transporty, Židé, kolaboranti, gestapo... To jsou témata, která rezonují zmíněným příběhem. Autorka vypráví o dívce, která se rozhodla riskovat svůj život, aby zachránila životy jiných. Lída po atentátu na Heydricha musela opustiti Prahu: přesunula se za bezpečím k tetě na venkov. Jenže Lída není žena, která by byla připravená jen z povzdálí sledovat hrůzy, jenž páchají jiní. Proto se rozhodne aktivně zapojit: pokusí se na tetině statku ukrýt čtyřletou židovskou holčičku. Cíl je jasný: musí ji zachránit před transportem do koncentračního tábora. Podaří se jí to? Nebo bude odhalena?

Jedná se o vyprávění, které mnoho čtenářů chytí za srdce. Ano, téma není příliš originální – podobných knih je na trhu už hodně. Ale je pravda, že tento motiv mnoho lidí stále vyhledává. Kdo by si nechtěl přečíst příběh o ušlechtilých činech? Nejspíš potřebujeme mít pocit, že i v té hrozné době žili lidé, kteří se dokázali ostatních zastat a podat jim pomocnou ruku. I když přitom riskovali svůj vlastní život...

Lída patří k silným ženským hrdinkám. Samozřejmě si ji oblíbíte a budete si přát, aby se jí vše podařilo a nebyla odhalena. Život ale přináší různá překvapení – pozitivní i negativní. A tak ani Lídě nezbyde nic jiného, než překonávat veškeré překážky, které jí jsou kladeny do cesty.

Styl psaní autorky mě oslovil, znám už některé z jejích předešlých knih. Pokud ji neznáte, nejspíš nevíte, že se věnuje různým žánrům. Určitě doporučuji se na její tvorbu podívat, vyberou si totiž příznivci románů, válečných románů, historických románů i fantasy příběhů.

Je jasné, že román Ester si své fanoušky najde. Autorka zpracovala silné téma, kterým se vás bude snažit oslovit. Chcete-li si přečíst poutavý a realisticky sepsaný příběh z druhé světové války, určitě si knihu pořiďte.

Komentáře (0)

Přidat komentář