Sudetský dům

recenze

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 (2023) 5 z 5 / Ivuska.09
Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950

Znáte autora Štěpána Javůrka? Myslím, že toto jméno se postupně dostává k většímu okruhu čtenářů. Napsal už totiž více knih, které jsou mezi lidmi vcelku oblíbené. I já jsem se těšila, až nakladatelství MOBA vydá další díl historického románu Sudetský dům. A konečně jsem se dočkala!

A jaký příběh na vás čeká tentokrát? V prvním díle jste se seznámili s rodinou Smolkových, teď se můžete těšit na Lukešovi. Opět hlavní hrdiny čekají těžké časy. Román je zasazen do let 1947 až 1950, autor vám představí rodinu, která se po válce zabydluje v podhorské vesnici Skláře. Za srdce vás chytí především osud Jarmily Lukešové, která pečuje o své dva bratry. O maminku všichni přišli kvůli válce a otec bohužel tíhu rodičovské odpovědnosti unést nedokáže. Naopak Jarmile situaci ještě více komplikuje, protože rodinné úspory prohrává v kartách... Ani politická situace není příznivá, nabízí se tedy otázka, jak Jarmila vše zvládne...

Opět jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Autor dokáže vše skvěle popsat a já během čtení získávám dojem, že se vše odehrává přímo mě. Tak moc se do hlavních hrdinů dokážu vcítit! Dokonce bych řekla, že druhý díl byl ještě lepší než první. A něco takového se přece v reálu téměř nestává – druhé díly jsou u sérií často považovány za vycpávkové a nadbytečné, to však rozhodně není tento případ.

Nečetli jste ještě první díl? Ač to není vyloženě nutné (autor vás uvede do děje), určitě vám to doporučuji. Setkáte se totiž s postavami, které už budete znát. A stejně byste se nakonec k prvními dílu chtěli vrátit, věřte mi!

Vyprávění je srozumitelné a čtivé. Autor píše stylem, který sedne téměř každému – dokáže zaujmout mnoho čtenářů. Štěpán Javůrek bravurně zachytil atmosféru doby, v níž se děj odehrává. A možná si někteří lidé díky tomu uvědomí, jak náročná některá období z našich dějin byla. I tento příběh je uvěřitelný a skvěle zpracovaný. A nyní nezbývá nic jiného, než trpělivě čekat, jaké vyprávění si pro nás autor připraví příště. Věřím, že bude minimálně stejně poutavé jako toto!

Komentáře (0)

Přidat komentář