Kuchařka, která má kouzlo?

recenze

Kuchařka ze Svatojánu (2014) 3 z 5 / angloumene
Kuchařka ze Svatojánu

Kuchařku ze Svatojánu jsem dostala jako dárek. Kniha v měkké vazbě na první pohled nezaujme, ale i tak v sobě skrývá jakési kouzlo. Poprvé otáčím stránky z poměrně kvalitního papíru a začínám si být jistá. Skutečně, paní Francová opravdu dokáže vyvolat pocit teplého domácího krbu, vonícího talíře a spokojené rodiny.

Pár týdnů uteklo a já se začínám seznamovat s prvními recepty. Těší mě, že nacházím řadu prostých českých jídel. Škoda jen, že tu toho není víc o jejich původu. Pročítám si úvodní slovo k jednotlivým kapitolám a jsem trochu zmatená. Nedávají žádný smysl!... A vlastně ani nejsou o jídle. Ale dobře, to bude asi nějak souviset s tím kouzlem domácí pohody, co se line celou knihou.

Popisky u receptů sice smysl dávají, ale jsou poměrně vágní. Naštěstí už mám něco navařeno. Dovedu si ale představit, že být to moje první kuchařka, nevěděla bych si rady. Např: "V širším hrnci rozpustíme lžíci másla, vsypeme dvě lžíce hladké mouky a umícháme světlou jíšku". Jasně, většina ví jak na jíšku, no ale lituju pár těch, kteří ji dělají poprvé. A není to jen o jíšce. Ve zkratce řečeno, řadě receptů by prospěl zevrubnější popis postupu.

Podobně to vidím i s recepty samotnými. Musím říct, že jsem objevila pár pokrmů, které se hned zařadily mezi moje nejoblíbenější. Na druhou stranu většinu jídel hodnotím jako průměrnou a našla se i taková, co mi nechutnala vůbec. V porovnání s jinými kuchařkami mám zkrátka pocit, že paní Francová do knihy dala všechno, co nechutnalo vyloženě zle. Větší protřídění by vůbec nebylo na škodu. Koneckonců běžná kuchařská kniha má kolem stovky receptů.

Pokud si kuchařky kupujete hlavně kvůli fotkám, tady jich najdete spoustu. Většina receptů má hned dvě, někdy i víc. Obvykle hotový pokrm a některý z kroků přípravy. Bohužel mají prostor jen tak na pětině stránky. I když jde spíš o pracovní nikoliv umělecké obrázky, samostatná strana by jim slušela víc.

Tak nějak se nemůžu dopátrat toho, pro koho je kniha vlastně určena. Žádná zdravá výživa to rozhodně není. Absence masa je určitě plus, ale občas z receptu zbude spíš typická příloha, než plnohodnotný pokrm. Pro začátečníky se kniha vyloženě nehodí a milovníky krásných fotek jednoduše neohromí. Možná dokáže oslovit zkušené kuchařky a kuchaře, kteří hledají trochu inspirace a neupínají se na jasně dané postupy. V mém případě prvotní okouzlení vystřídalo spíš zklamání. Po dalších dílech jen tak nesáhnu.

Komentáře (0)

Přidat komentář