Jak jsem se provařila Evropou
recenze
Klenoty klasické evropské kuchyně (2013)![5 z 5 5 z 5](img/content/points/5.png)
![Klenoty klasické evropské kuchyně Klenoty klasické evropské kuchyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179109/knihkupectvi-nove-knihy-kucharky-179109.jpg?v=1382343561)
Klenoty klasické evropské kuchyně dostály svému názvu a skutečně nabízí to nejlepší, co v Evropě můžeme najít. Jedná se o obšírný záběr od Španělska až po Rusko. V celé své šíři se tak ukazuje bohatství a různorodost, které náš kontinent nabízí. Jak je to ale s kvalitou zpracování kuchařky?
Kniha je logicky rozdělena do několika kapitol, ve kterých kromě měrných jednotek najdeme typy jak na vývary, další základy jako jíšky atp., omáčky, polévky, maso, těstoviny, zeleninu a pečení všeho druhu. Toto tradiční dělení je přehledné a snadno se v něm orientuje. S tím nám pomáhá také obsah, který obsahuje seznam všech receptů s čísly stránek a abecední rejstřík. Rejstřík je sice příjemný bonus, ale neobsahuje seznam surovin, pouze jednotlivé pokrmy, takže plní stejnou funkci jako obsah.
U každého receptu najdeme krátký text shrnující jeho původ, případně nějaké zajímavosti. Seznam surovin je ve všech případech úplný a přehledný. Jediná výtka směřuje k rozdělení surovin na jednotlivé části pokrmů. Takže se může stát, že najdeme 500 g rajčat v seznamu na pyré a dalších 200 g na salátek. Jde jen o drobnost, ale párkrát mi to dělalo problému při vytváření seznamu na nákup. Podobně je také popis přípravy jídla jasný a přehledný, ale z mého pohledu trochu nelogicky rozdělený podle jednotlivých částí pokrmu. Například u receptu na pečené brambory se slaninou a sázeným vejcem najdeme zvlášť postup na brambory a zvlášť na sázené vejce. Může se tak stát, že pokrm nepřipravujeme v ideální časové souslednosti. Např. dřív než uděláme vejce, vystydnou nám brambory. Čtenář si tedy musí recept vždy přečíst dopředu a připravit si vlastní postup, ve kterém na sebe budou jednotlivé kroky lépe navazovat. Finální fotografie je u každého receptu ve vysoké kvalitě a často mi pomohla s vyladěním prezentace na talíři.
Kvalita jednotlivých pokrmů je na vysoké úrovni. Všechny jsou zjevně mnohokrát vyzkoušené. Nesetkala jsem se s ničím, co by mi opravdu nechutnalo. Vysoká úroveň v řadě případů nese také vysoké nároky na kuchaře. Ať už se jedná o dostupnost surovin, množství nebo potřebné zkušenosti, recepty cílí zejména na profesionály v restauracích.
Knihu hodnotím jako velmi povedenou. Obohatila mě nejen o řadu informací o původů pokrmů z našeho kontinentu, ale přinesla mi také řadu receptů do vlastního zápisníku. Ačkoliv je zřejmě určena hlavně pro restaurační zařízení, neztratí se ani doma u pokročilejšího kuchaře.
![Klenoty klasické evropské kuchyně Klenoty klasické evropské kuchyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179109/knihkupectvi-nove-knihy-kucharky-179109.jpg?v=1382343561)
Vychází doposud nejobsáhlejší kuchařská kniha autora kuchařských bestsellerů Poklady klasické české kuchyně a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu tentokrát s názvem Klenoty klasické č... více
Komentáře (0)
Přidat komentář![angloumene angloumene](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/113100/angloumene-DxP.jpg?v=1540847484)
angloumene také napsala
![Doktor Živago Doktor Živago](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2051/doktor-zivago-8wz-2051.jpg?v=1612702601)
![Kuchařka, která má kouzlo? Kuchařka, která má kouzlo?](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219887/kucharka-ze-svatojanu-hL8-219887.jpg?v=1410326897)
![Ella jako kuchařka nebo příběh o zhubnutí? Ella jako kuchařka nebo příběh o zhubnutí?](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249278/lahodne-s-ellou-MFI-249278.jpg?v=1431548036)
![Jak a zda jsem vařila snadno a rychle Jak a zda jsem vařila snadno a rychle](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217529/snadno-rychle-5P4-217529.jpg?v=1421010239)