Jak a zda jsem vařila snadno a rychle

recenze

Snadno & rychle (2014) 4 z 5 / angloumene
Snadno & rychle

Snadno a rychle nijak nevybočuje z řady kuchařek vydaných Pražským kulinářským institutem. Nabízí kompletní seznamy surovin, jasné popisy i názorné fotografie. Řadě receptů je věnována celá dvojstrana, a tak je orientace v knize extrémně jednoduchá. Grafické prvky jsou hravé a čtenáře vkusně provází celou knihou.

Kuchařka je podle mě rozdělena poměrně zvláštním způsobem na základní typy, polévky, burgery, maso, těstoviny a rýži, zeleninu, saláty, vejce, pomazánky a dezerty. Už podle tohoto základního rozřazení je zřejmé, že kniha jde cestou tradiční, současné kuchyně. Ovšem i mě jakožto příznivce bezmasých jídel (ale ne vegetariána) překvapilo několik velice zajímavých bezmasých pokrmů.

Kapitola věnující se polévkám neobsahuje žádné překvapení. Většinou jde o krémy, na které není potřeba vývar. I přesto mi výsledné pokrmy chutnaly a skutečně, snad s výjimkou hlívové polévky, jejich příprava nezabrala mnoho času. Sendviče a burgery nabízejí výběr toho nejlepšího, co vložit do housky. Naučíme se pracovat nejen s hovězím, ale také s vepřovým nebo kuřecím masem.

V masové kapitole najdeme různorodou směs receptů na kuřecí a vepřové maso, ryby a další plody moře. Nechybí návod na řízek, klobásky nebo třeba medové kuře z jednoho hrnce. Malá odbočka směrem k lehčí kuchyni nás seznámí s hity euro-asijské kuchyně. Taková smažená rýže určitě dokáže vyřešit neplánovanou večeři a ani nemusíte litovat, že jste zrovna nestihli nakoupit čerstvé suroviny.

Zeleninová kapitola na mě působila asi nejslabším dojmem. Smažené či čerstvé závitky dnes už snad nikoho nepřekvapí a navíc nejsou ani rychlé a ani nijak zvlášť snadné (tedy pokud mají nějak vypadat). Za to mě hodně potěšil recept na grilované žampiony. Saláty opět nabízí přehled toho nejzákladnějšího - česnekový dip, guacamole, ceasar salát, salát s červenou řepou a kozím sýrem atd. Skutečně jednoduchá a rychlá klasika.

Vejce a pomazánky opět patří mezi úplný standard. Budapešť, hermelínová nebo pivní, prostě to co najdete na každém pultu lahůdkářství. Poslední kapitola věnující se dezertům a pečivu mi naopak nabídla poměrně mnoho. Drží se hlavního hesla knihy a obsahuje zajímavé, na suroviny i čas nenáročné koláče a buchty, které potěší i náročnějšího strávníka.

Zpracování jednotlivých receptů je na vysoké úrovni. Dobrý dojem, který kniha budí na první pohled, nic nezkazí. Jediná drobná výtka je k nedostatečně propracované časové souslednosti receptů Pokud se popis skládá z více složek (řekněme z omáčky a masa), je nejprve uveden postup na omáčku a až poté na maso, i když by třeba bylo logické oboje připravovat současně. Zůstává na čtenáři, aby si postup přečetl dopředu a vaření přizpůsobil svým časovým možnostem.

Celkově knihu hodnotím jako velice podařenou. Zůstává věrná svému heslu a většina receptů je skutečně rychlá nebo alespoň snadná. Vzhledem ke svému obsahu a kvalitě popisu je kuchařka vhodná zejména pro začínající nebo nepříliš světaznalé (rozuměj v kuchyni) kuchaře. Několik receptů ale může překvapit i ostřílené hospodyňky, neztratí se proto v žádné domácí knihovně.

Komentáře (0)

Přidat komentář