Kšeftování s lidmi

recenze

Třináctá oběť (2019) / MarcyM
Třináctá oběť

„Vyšetřovatelé případu úmrtí 39 lidí v přepravním kontejneru, který byl objeven na kamionu v anglickém hrabství Essex, uvnitř objevili krvavé otisky. Podle britských médií to svědčí o tom, že uvěznění lidé se v zoufalství pokoušeli dostat ven. Uvnitř kontejneru s chladicí jednotkou mohla teplota klesnout až k minus 25 stupňům Celsia.“ Slova výše jsou smutnou novinkou z uplynulých dnů, která snad neunikla pozornosti nikoho z nás, jež aspoň trochu sledujeme svět médií.
Je až neuvěřitelné, jak je to podobné k problematice knihy s názvem Třináctá oběť, která vyšla již jako čtvrtý příběh detektiva konstábla Maxe Wolfa z pera autora Tonyho Parsonse, držitele ocenění British Book Awards. Kniha byla vydána jako originál pod názvem „Die Last“ v roce 2017 a zdá se, že od té doby situace týkající se ilegální migrace globálně ještě více vygradovala. Zdá se, jakoby byl Tony Parsons smutný vizionář.
Stejně jako reálný příběh z posledních dnů se odehrává i příběh z knihy v Anglii, kde je jedno chladné únorové ráno v londýnské čínské čtvrti objeven odstavený mrazící nákladní vůz bez řidiče, uvnitř něhož jsou nalezeny ostatky 12 žen a 13 pasů, z kterých je naprostá většina falešných. Je evidentní, že tyto mladé ženy přicestovaly do země ilegálně a ve voze skonaly na podchlazení.
Když se zjistí, že počet pasů převyšuje o jeden počet zesnulých žen, následuje hon za jednou scházející ženou, který zavede detektiva Maxe Wolfa do ústředí světa pašování lidí, migrace a obchodu s lidmi dvacátého prvního století. Kdo a kde je chybějící žena? Kdo je za tímto obchodem s lidmi ve velkém měřítku?
Napětí a vzrušení stimuluje fantazii čtenáře. Knihu lze označit za poutavý a inteligentní policejní thriller. Ostatně obchodování s lidmi je vždy emotivní téma.
Tony Parsons má pochopení pro lidské slabosti a jeho síla spočívá v charakterizování hrdinů. Parsons opět vyniká svým vzrušujícím a promyšleným stylem psaní. Nijak se nevzdaluje od svého stylu z předchozích dílů a pokračuje ve vývoji postav. Je mi sympatické, že Parsons vytváří napětí, aniž by šel do krvavých podrobností.
Líbí se mi detektiv Max Wolfe, jemuž není lhostejný osud ostatních. Dokonce se snaží přátelským tónem předělat darebáky, což je více než chvályhodné.

Odmítám obchod s lidmi a jejich vykořisťování. Každý stát by měl vytvářet podmínky pro důstojný život svých občanů, aby lidé mohli žít a budovat zemi, do které se narodili. Lidé by pak nebyli nuceni hledat si lepší budoucnost jinde a riskovat svoji důstojnost a svůj život. Bohužel obávám se, že mé přání zůstane jenom na papíře. Pro gangy a organizované skupiny je obchod s lidmi finančně zajímavý, ať už jsou ilegální migranti zneužívání pro prostituci nebo otrocké práce.

Komentáře (0)

Přidat komentář