Kniha, ze které zaručeně dostanete žízeň

recenze

Sucho (2019) 5 z 5 / KáťaM.
Sucho

Na knihu Sucho jsem měla spadeno už nějaký ten pátek. V Mladé Boleslavi jsem ji nesehnala, nakonec se poštěstilo v sobotu na Černém Mostě, byly tam poslední dva výtisky. Po dočtení se vůbec nedivím. Začala jsem číst rovnou ve frontě a do poslední chvíle mou provizorní záložku tvořila účtenka z obchodu. Knihu jsem prakticky neodkládala, nebyl prostor účtenku vyměnit za něco kvalitnějšího.

Sucho je dystopie, která nás zavádí do doby, kdy v části Ameriky dojde voda. Otočíte kohoutkem a nedostanete ani kapku. Než stačíte dojít do obchodu, je veškerá voda vykoupena. Začíná boj o vodu na život a na smrt, boj, ve kterém nelze brát ohledy na sousedy, přátele a mnohdy ani na rodinu. Veškerá humanitární pomoc se vymyká z rukou, situace je natolik vážná, že i média o ni pro jistotu informují jen z letadel. V knížce se setkáváme se šestnáctiletou Alyssou a jejím bratrem Garrettem, kteří jsou nuceni této nepříjemné situaci čelit. Jejich rodiče jdou vodu hledat, ale z pochůzky se nevrátí. Sourozenci se vydávají hledat vodu sami. Jsou nuceni uzavírat nečekaná spojenectví a činit mnohdy krutá rozhodnutí. Jejich cílem je jediné. Přežít.

Kniha byla napínavá od začátku až do samého konce. Autor jde rovnou k jádru věci. Napětí je gradováno i občasnými vsuvkami mezi jednotlivými kapitoly. Z těchto vsuvek se dozvídáme, jak "Bezvodí," jak je stav nazýván, prožívají ostatní, a jak moc je situace vážná. Ve chvíli, kdy doufáme že se konečně poměry hlavních postav stabilizují, přichází autor s dalším nečekaným zvratem. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, mezi čtením jsem jen pila (ta potřeba byla opravdu zoufalá) a sem tam zkoušela popadnout dech. Strhující čtení!

Kdyby náhodou někdy autor dělal autogramiádu v České republice, já bych asi nešla. Přijde mi až děsivé, jaké světy dokázal vymyslet a hlavně jakým způsobem se dokázal vžít do jednotlivých postav. Jakoby to už někdy zažil anebo hůř - byl na podobnou situaci připraven.

Pět hvězdiček jsem knize dala naposledy v červenci a není náhodou, že to bylo u knihy Nimbus, která pochází z pera stejného autora. Pro nadšené čtenáře Smrtky a Nimbu je Sucho nutnost. A pro ty, kdo ještě s autorem neměli tu čest, tak ještě větší. Obrovské doporučení, tohle se vážně povedlo!

***
Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář