Co kdyby to tenkrát dopadlo jinak... (recenze audioknihy)

recenze

Listopád (2021) 5 z 5 / KáťaM.
Listopád

Komunismus rozhodně není doba, kterou bych v knížkách vyhledávala. Co ale vyhledávám určitě, to jsou díla úžasné spisovatelky Aleny Mornštajnové. Vím, že z jejího pera si přečtu úplně všechno.

Autorka si ve svém příběhu pohrává s tím, co by se stalo, kdyby listopadové události dopadly jinak. Demonstruje to na osudu Marie Hajné, mladé maminky, která je za svou účast na protestech odsouzena k dvaceti letům vězení, a Magdaleny, chovanky "ozdravovny," ve které zrůdný komunistický systém utváří lidi k obrazu svému.

Na Mornštajnové obdivuji, jak mě, jako čtenářku, vždycky dokáže nenásilně, ale přesto tak poutavě vtáhnout do doby, kterou jsem naštěstí sama nezažila. Opět mě přikovala k oběma hlavním postavám knížky, osudy ani jedné z nich mi nebyly lhostejné, přestože byly tak odlišné, a to nejen v politickém přesvědčení. Díky líčení autorky oblíbila obě dvě.

Tahle knížka trhá člověka na kusy, ale hlavně ukazuje, že vždycky může být hůř. Myslím, že vydání je skvěle načasované. Je fajn, že vyšla nejen v této zvláštní době, ale hlavně v roce, kdy budou volby, a to už vůbec nemluvím o tom, v jaké divné životní fázi knížka zastihla mě osobně. Načerpala jsem z knížky sílu, a to je nejvíc, co knížka může dát.

Ráda bych ještě vyzdvihla kvalitu audioknihy. Vyprávělo ji kombo v podobě Veroniky Khek Kubařové, Evy Elsnerové a Vilmy Cibulkové, díky nim byl můj čtenářský zážitek ještě umocněn.

Tahle knížka se vážně povedla, už v průběhu čtení jsem ji všem podsouvala a budu tak dělat ještě dlouho po dočtení. A vy se do ní koukejte taky pustit!

Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář