O právničce, co nebyla sexy a nevyhrávala každý spor (recenze audioknihy)

recenze

Manželova žena (2017) 4 z 5 / KáťaM.
Manželova žena

K oficiálně udaným žánrům u Mladé fronty přistupuji s rezervou. Poté, co jsem u psychologického thrilleru Matčina volba dostala spíše podprůměrné rodinné drama, nevkládala jsem do Manželovy ženy velké naděje. I tak mě ale knížka něčím lákala. Moje intuice nezklamala, kápla jsem na skvělou knížku, i když bych opět spíš zůstala u označení rodinné drama, prvky psychothrilleru tam byly sem tam patrné zhruba od třetiny knížky.

Knížka vypráví o čerstvě vdané právničce Lily, která před svým manželem leccos skrývá stejně jako on před ní. Její kapitoly se střídají s vyprávěním její sousedky Carly, maličké holčičky, která žije se svou maminkou a vypořádávají se s tím, že jsou přistěhovalkyně z Itálie. Životy Lily a Carly se v různých etapách života protnou a my čtenáři sledujeme, co dokážou nevinné malé lži, které se postupně nabalují. Asi do třetiny knihy jsem měla pocit, že poslouchám rodinné drama a ne psychologický thriller, ale zhruba od třetiny se atmosféra proměnila. Fascinoval mě především popis postav - autorka nám je dokázala dostat tak blízku k tělu třeba tím, že nám napsala, jaký parfém zrovna použily. Oceňuji hlavně to, že jsme se v příběhu setkali s právničkou, která nutně neměla sexy postavu (byla dokonce při těle) a ani nevyhrála každý svůj případ, to bylo velmi sympatické, postavy právníků mě v knihách velmi rozčilují (pokud nejde o knihy fenomenálního Grishama, i když i ten dokáže právníky občas pěkně zhanobit), protože jsou mimo realitu, tady to ale byla jiná káva. Jediné, co bych knize vytkla, byla skutečnost, že zápletky pak byly rozuzleny takřka na jeden nádech. Carla neměla o nic menší kouzlo než Lily, byla roztomilá, ale zároveň temná, autorka mě nutila chtít vědět o postavách pořád víc, jejich osudy mi nebylo lhostejné, to je velké umění.

Manželova žena byla namluvená skvělou interpretkou. Hlas Ivany Milbachové byl příjemný, pěkně se poslouchal. Myslím, že byla skvělá volba využít jen jednu interpretku, ačkoli by se skoro díky střídání kapitol nabízelo, aby byly dvě. Jedna výborná vypravěčka zcela postačí.

Kapitoly se střídaly, oceňovala jsem, že nebyly natahované, občas byla i nějaká kratší, vůbec mi to nevadilo. Tím, že se střídalo vyprávění Lily a Carly, jsme se občas dostávali v čase zpět, když to autorka uznala za vhodné, popsala nám situaci i pohledem druhé, podle mě autorka přesně vystihla ty momenty, kdy to stálo za to, a kdy by to už bylo nadbytečné.

Co dodat, tuhle knížku vřele doporučuji, obzvláště v audioverzi.

Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář