O jedné povedené sérii ze života Jindřicha Tudora VIII.

recenze

Kateřina Howardová: Nevěrná královna (2021) 4 z 5 / KáťaM.
Kateřina Howardová: Nevěrná královna

Král, který měl šest manželek, z toho dvě nechal popravit. Vládce, který se sám prohlásil za hlavu církve. Láska, bohatství, intriky anglického dvora. Není divu, že se příběh tohoto anglického vládce stal námětem nejednoho filmu, ale dokonce také úspěšného seriálu. O životě Jindřicha Tudora VIII. a jeho manželkách si můžeme přečíst také nepřeberné množství knih. Jedny z nejúspěšnějších má na svědomí autorka Alison Weir. Píše nejen sérii o všech manželkách, ale napsala také další knihy mapující historii Anglie. Její překlady u nás vydává BB art.

Do 5. knihy série jsem se pouštěla s trochou nedůvěry ihned po přečtení Anny Klévské - Královny s tajemstvím. Bála jsem se, že se v knížce nedozvím už nic moc nového, když Anna Klévská zažila nejen další dvě manželky, ale také smrt Jindřicha Tudora VIII. Naštěstí jsem se mýlila.

Z celé série je knížka o Kateřině Howardové bezesporu tou nejpeprnější. Nebála bych se toto dílo zařadit do červené knihovny. Autorka se toho nebojí a milostný život Kateřiny nám přibližuje zcela bez obalu.

Jak Kateřina skončila, asi všichni víme. Přestože osudy všech královen jsou téměř každému známy, knížky jsou i tak velmi čtivé. Obsahují mnoho informací ze soukromých životů, co autorka nevěděla, to si sama dobarvila, jak sama přiznává v doslovech. A fantazii má velmi bujnou, přesto ještě více oceňuji nasazení autorky, s jakým studovala množství zdrojů, aby příběhy co možná nejvíce odpovídaly realitě.

Přestože jsem s Kateřinou, podobně jako s předchozí manželkou Annou příliš nesympatizovala, knížka mě velmi bavila. Nezbývá než doufat, že se dočkáme u nás i posledního dílu. První díly se dají sehnat v Levných knihách jako paperbacky, od čtvrtého dílu mám hardbacky. Sérii považuji za jeden z největších čtenářských objevů tohoto roku a vřele ji doporučuji všem milovníkům historie.

Přeji všem čtenářům hodně úspěchů a super knížek v roce nadcházejícím.

Katka Malinová

Komentáře (0)

Přidat komentář