Klasika neumírá

recenze

Emma (2007) 4 z 5 / KáťaM.
Emma

K mým nejčastějším úlovkům z Levných knih patří klasika v paperbackovém vydání, cílím hlavně na Jane Austen. Do světa jejích hrdinek, které řeší zdánlivě tak nepodstatné věci, se přenáším moc ráda.

Emma je trošku bichlička. Ponoříme se v ní do příběhu mladičké Emmy Woodhousové, která žije jen s tatínkem na panství Hartfield. Její rodina se těší dostatečnému bohatství i oblibě, aby se u ní scházela večer co večer místní smetánka čítající především příjemné manžele Westonovy, trochu nadutého pana Eltona, přímého pana Knightleyho a upovídané a trochu prostoduché slečnu a paní Batesovy.

Jedná se zatím o jedinou knihu z pera Jane Austen, kde jsem neodhadla děj od první stránky. Emma byla zatím nejzvláštnější hrdinka Jane Austenové, o které jsem četla. Emma se potýká se spoustou špatných vlastností. Je vztahovačná, trochu namyšlená a hlavně si osobuje právo motat se do věcí ostatním. Přiznávám, že Emmu jsem si moc neoblíbila, naštěstí v knížce byly i další hrdinové, jejichž linku stálo za to sledovat. Např. tichá a skromná neteř slečny Batesové Jane Fairfaxová, která skrývá veliké tajemství.

Jsem přesvědčená o tom, že Emmě by neškodil trochu menší rozsah, příběh nebyl tak napěchovaný akcí (pokud tedy za vrchol akce považujete intriky, pomluvy a splíny několika privilegovaných lidí), ale i tak se ze žádné stránky nevytratil rukopis Austen. Laskavý, sem tam trochu uštěpačný až sarkastický, ale hlavně ryze anglický.

Já Jane Austen zbožňuji, proto mě nemůže vyloženě zklamat asi žádná její knížka. Těm méně shovívavým bych ale spíše doporučila Pýchu a předsudek nebo Opatství Northanger.

***

Katka Malinová


Emma Emma Jane Austen

V dobách, kdy ženy bývaly křehké květinky a mladé dívky často interesantně omdlévaly, vytvořila Jane Austenová ve své Emmě hrdinku z jiného kadlubu. Když v útlém mládí ztratí matku a na otce, slabošského hypochondra, nelze spoléha... více


Komentáře (2)

Přidat komentář

KáťaM.
16.10.2019

Přesně, taky ráda loučím v Levných knihách, občas tam jsou hotové poklady. :-)

RMarkéta
16.10.2019

Děkuju za doporučení. Není to tím, že bych byla méně shovívavá, ale, protože právě tyto zmiňované mám v domácí knihovně. Tak se na ně díky doporučení vrhnu. V Levných knihách se dají odlovit zajímavé perly světové literatury a té naší samozřejmě taky.