Kdo zabije Evu S.?

recenze

Kdo zabije Evu S.? (2020) 4 z 5 / akinomV
Kdo zabije Evu S.?

Petr Eidler – Kdo zabije Evu S.?

Z anotace: Eva Stieglitzová dostane jednoho dne anonym, že jsou její dny sečteny. Na svůj věk je však stále aktivní sportovkyně, která má pro strach uděláno. Když jí dcera s vnučkou nabídnou, že jí zajistí ochranu soukromého detektiva, odmítne je. Jenže výhrůžky neustávají, navíc se blíží oslava jejích narozenin. Na té se vypije hodně alkoholu a paní Stieglitzová obviní všechny přítomné z pokrytectví a z toho, že jí usilují o život. Ráno je nalezena ve svém pokoji mrtvá. Kdo měl opravdu zájem zbavit se této ženy.

Kniha vychází v sérii Původní česká detektivka a toto bylo mé první setkání s autorem Petrem Eidlerem. A já jsem moc ráda, že se díky této sérii setkávám s pro mě novými českými autory a pomalu zjišťuji, že i u nás doma se dají najít velmi zajímavé detektivní příběhy. Tento je jedním z nich.

Jak jsem z příběhu pochopila, není to první setkání s bezejmenným detektivem - docela mě pobavilo, že až při psaní této recenze jsem si uvědomila, že detektiv opravdu nemá jméno.

Neznalost dřívějších příběhů ale ničemu nevadí a můžete si knihu číst i jako samostatnou knihu bez plánů si přečíst i ty další. Ale myslím, že stejně jako já, pak brzy sáhnete i po dalších.

Příběh nás zavádí do židovského prostředí nynější Prahy. Detektiv se setkává s mladou Rebekou, která si dělá starost o svou babičku. Babička – Eva Stieglitzová - je aktivní seniorkou, která má za sebou velmi pohnutý život a proto ji nějaký anonym nerozhodí. Ale její dcera Hana a vnučka Rebeka věc nechtějí zlehčovat a povolají soukromého detektiva, aby zjistil, kdo se snaží starou paní vystrašit a proč jí vyhrožuje. Ačkoliv si paní Eva nic nepřipouští, stanou se v jejím životě nepříjemné události, které ji nakonec přesvědčí, že detektiv nemusí být špatnou volbou. Přijímá tedy nabídku na svou ochranu.

Detektiv je pozván i na tenisový víkend, kde se budou slavit narozeniny paní Evy. Setkává se tam s přáteli i rodinou a dozvídá se i něco málo z pohnuté minulosti v životě rodiny Stieglitzových. A jak tomu tak bývá, skoro každý má nějaký důvod se na paní Evu zlobit. Během narozeninové oslavy se vyostřují vztahy ve společnosti a nakonec paní Eva obviní všechny přítomné z toho, že se jí chtějí zbavit. Druhého dne ráno se detektiv probouzí ve svém pokoji, vůbec netuší, jak se tam dostal a navíc hned ve vedlejším pokoji nachází svou zaměstnavatelku, paní Evu mrtvou.

Co na knize mohu vyzdvihnout je židovské prostředí. Na konci knihy je i malý slovník použitých slov, která jsem vůbec neznala a která do vyprávění krásně zapadala. Navíc se dozvídáme i něco málo z historie Židů za druhé světové války, ale i jak to probíhalo po jejím konci. Dále mi byl sympatický detektiv, který byl obyčejným člověkem a nehrál si na nějakého neomylného hrdinu. Celkově mi to připomínalo knihy Agathy Christie, kde se nakonec sejdou všichni podezřelí a detektiv nám prozradí, kdo že je tím pachatelem.

Jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou a že jsem našla opravdu dobrou detektivku. Určitě ji doporučuji všem fanouškům Agathy a těm, kteří mají v knihách rádi spíš pátrání než násilí.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář