Kdo zabije Evu S.?

recenze

Kdo zabije Evu S.? (2020) 4 z 5 / akinomV
Kdo zabije Evu S.?

Petr Eidler – Kdo zabije Evu S.?

Z anotace: Eva Stieglitzová dostane jednoho dne anonym, že jsou její dny sečteny. Na svůj věk je však stále aktivní sportovkyně, která má pro strach uděláno. Když jí dcera s vnučkou nabídnou, že jí zajistí ochranu soukromého detektiva, odmítne je. Jenže výhrůžky neustávají, navíc se blíží oslava jejích narozenin. Na té se vypije hodně alkoholu a paní Stieglitzová obviní všechny přítomné z pokrytectví a z toho, že jí usilují o život. Ráno je nalezena ve svém pokoji mrtvá. Kdo měl opravdu zájem zbavit se této ženy.

Kniha vychází v sérii Původní česká detektivka a toto bylo mé první setkání s autorem Petrem Eidlerem. A já jsem moc ráda, že se díky této sérii setkávám s pro mě novými českými autory a pomalu zjišťuji, že i u nás doma se dají najít velmi zajímavé detektivní příběhy. Tento je jedním z nich.

Jak jsem z příběhu pochopila, není to první setkání s bezejmenným detektivem - docela mě pobavilo, že až při psaní této recenze jsem si uvědomila, že detektiv opravdu nemá jméno.

Neznalost dřívějších příběhů ale ničemu nevadí a můžete si knihu číst i jako samostatnou knihu bez plánů si přečíst i ty další. Ale myslím, že stejně jako já, pak brzy sáhnete i po dalších.

Příběh nás zavádí do židovského prostředí nynější Prahy. Detektiv se setkává s mladou Rebekou, která si dělá starost o svou babičku. Babička – Eva Stieglitzová - je aktivní seniorkou, která má za sebou velmi pohnutý život a proto ji nějaký anonym nerozhodí. Ale její dcera Hana a vnučka Rebeka věc nechtějí zlehčovat a povolají soukromého detektiva, aby zjistil, kdo se snaží starou paní vystrašit a proč jí vyhrožuje. Ačkoliv si paní Eva nic nepřipouští, stanou se v jejím životě nepříjemné události, které ji nakonec přesvědčí, že detektiv nemusí být špatnou volbou. Přijímá tedy nabídku na svou ochranu.

Detektiv je pozván i na tenisový víkend, kde se budou slavit narozeniny paní Evy. Setkává se tam s přáteli i rodinou a dozvídá se i něco málo z pohnuté minulosti v životě rodiny Stieglitzových. A jak tomu tak bývá, skoro každý má nějaký důvod se na paní Evu zlobit. Během narozeninové oslavy se vyostřují vztahy ve společnosti a nakonec paní Eva obviní všechny přítomné z toho, že se jí chtějí zbavit. Druhého dne ráno se detektiv probouzí ve svém pokoji, vůbec netuší, jak se tam dostal a navíc hned ve vedlejším pokoji nachází svou zaměstnavatelku, paní Evu mrtvou.

Co na knize mohu vyzdvihnout je židovské prostředí. Na konci knihy je i malý slovník použitých slov, která jsem vůbec neznala a která do vyprávění krásně zapadala. Navíc se dozvídáme i něco málo z historie Židů za druhé světové války, ale i jak to probíhalo po jejím konci. Dále mi byl sympatický detektiv, který byl obyčejným člověkem a nehrál si na nějakého neomylného hrdinu. Celkově mi to připomínalo knihy Agathy Christie, kde se nakonec sejdou všichni podezřelí a detektiv nám prozradí, kdo že je tím pachatelem.

Jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou a že jsem našla opravdu dobrou detektivku. Určitě ji doporučuji všem fanouškům Agathy a těm, kteří mají v knihách rádi spíš pátrání než násilí.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.


Kdo zabije Evu S.? Kdo zabije Evu S.? Petr Eidler

Eva Stieglitzová dostane jednoho dne anonym, že jsou její dny sečteny. Na svůj věk je však stále aktivní sportovkyně, která má pro strach uděláno. Když jí dcera s vnučkou nabídnou, že jí zajistí ochranu – soukromého detektiva, odm... více


Komentáře (0)

Přidat komentář