Kdo s koho

recenze

Lunapark (2020) 5 z 5 / a.k
Lunapark

Pod železničním mostem leží zmlácené, mrtvé tělo v hnědé SA uniformě. Následná pitva odhalí velmi kuriózní příčinu smrti.

Kriminální komisař Gereon Rath by se rád ujmul pátrání, ale smrt příslušníka SA-mannů patří do gesce vyšetřování Tajné policie. Gereon je tak vystaven nucené spolupráci se starým známým kolegou z oddělení vražd Reinholdem Gräfem, který před časem přestoupil k politické policii a záhy zde povýšil až na komisaře. Gereon se jen těžko smiřuje s postupy i pravomocemi svého bývalého podřízeného, vůči kterému má už z minulosti také osobní výhrady. Ke všemu je Gräf s absurdní jistotou přesvědčený, že se jedná o zločin skupiny, která se po návratu z moskevského exilu zaměřila na šíření komunistické propagandy, a mrtvý se pouze připletl k jejich nočnímu řádění.

Gereonova manželka Charly má jiné starosti. S nadšením se připravuje na nové zaměstnání, přestože nepůjde o její vysněnou práci na oddělení vražd. Z dosavadní jednotvárnosti dní ji vytrhne telefonát od kamarádky Grety s informací o zrzavé cizince, která Charly hledala na její staré adrese. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o Alex Reinholdovou, se kterou se Charly sblížila při dávném pátrání mezi „dětmi ulice“. Prosba, se kterou Alex za Charly příchází, je v době nacistických praktik velmi nebezpečná. Charly se přesto rozhodne riskovat při pátrání po osobě, která je v hledáčku jednotek SA.

Společnou domácnost Charly s Gereonem sdílí i jejich věrná bouvierka Kirie a taky nově svěřenec, malý Fritze, kterého Charly nedokázala nechat napospas ulici. S Fritzem však přichází do života Charly nové obavy. Fritze s dětskou naivitou vzhlíží k ideálům Hitlerjugend a rád by vstoupil do jejich řad, aby mohl být blíž svým hitlerovským vzorům. A zatímco Gereon vidí v organizaci pouze neškodnou dětskou skupinu, Charly se děsí, jak může propaganda juniorské organizace zneužít Fritzeho dětskou mysl.

„Lunapark“ je 6. dílem série s Gereonem Rathem a odehrává se v Berlíně roku 1934. Doba je spojená s nadvládou nacistických složek, jejichž působení se přímo dotýká i našich hlavních hrdinů. Nedisciplinovaný Gereon nebere v úvahu autority ani nebezpečí, které mu hrozí při odmítání pokynů přicházejících od nacistických pohlavárů. I když přibývá úmrtí v řadách SA-mannů, jak je jeho zvykem, vyšetřování si vede tak trochu v ilegalitě zcela po svém.

Pak jsou tu ještě ti, kteří nikdy nestáli na správné straně zákona. Jak se ukazuje, tito lidé se neštítí ničeho a dokázali v době plné strachu před persekucemi a násilím najít cesty, jak nacistické zlo využít pro své zájmy. A ani tentokrát nebude Gereon při pátrání ušetřen přímému střetu s gangsterským podsvětím.

Co mě na celé sérii fascinuje, je autorova invence promítat do jednotlivých případů postavy z minulých knih. Myslím, že pokud bych neznala obsah předešlých případů, budu brát výskyt takových figur jako přirozený, avšak čtenářům, kteří mají načtenou celou sérii, se otevírá daleko propracovanější koncept celého Gereonova života. Je až s podivem, jak do sebe vše zapadá a má své souvislosti.

Měla jsem trochu obavy, kam se posune vztah Gereona a Charly, který v předchozích knihách směřoval ke stereotypním hádkám o rozdílných názorech na aktuální politickou situaci a kde jsem neviděla, jak by se dal jejich vztah ozvláštnit a někam posunout. Výborným tahem byla v tomto smyslu postava malého Fritze. Autor rozčísl nastupující jednotvárnost a sám Fritze zaujímá v příběhu velmi, velmi důležitou roli.

Kniha je moc dobře napsaná a výborně se čte. Případ s Gereonem Rathem není obyčejnou detektivkou na pozadí předválečného Berlína. Politicko-historické souvislosti zde hrají velmi důležitou roli, a proto ji ráda doporučím čtenářům, kteří hledají příběh se složitějšími vazbami. A připravte se, že nepůjde jen o hanebné činnosti zločinecké organizace, příslušníků nacistických složek spojené třeba s jejich řáděním při zatýkání či krutými praktikami výslechů a mučení. Vždyť i sám Gereon je postavou natolik složitou, že u jeho jednání budete často uvažovat, kam až bude ochoten zajít.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
24.05.2020

Děkuju za obsažnou a výstižnou recenzi téhle skvělé knihy - já celou sérii doporučuju každému, kdo je ochoten mi naslouchat . . .
V tomto doposud posledním u nás vydaném dílu mě zaujalo, jak skvěle autor dokázal vylíčit osudy běžných obyvatel Berlína a jejich reakci na nastupující moc nacistů (otec, G.R., ve státní správě; matka, Charly, v soukromé advokátní firmě a adoptivní syn, Fritze, nadšený člen Jungvolk).