Kdo lže, ten vraždí?

recenze

Malé sladké lži (2019) 5 z 5 / Lena91
Malé sladké lži

Londýn. Místo, které plní sny a zároveň místo, kde veškeré sny zanikají. Právě tam si přijela autorka Caz Frear splnit svou touhu po napsání vlastní knihy a právě tam děj své prvotiny Malé sladké lži zasadila.
Příběh začíná v roce 1998 v Mulderrinu, kdy osmiletá Cat prožívá každodenní situace svého předpubertálního života, až na jednu věc. Zmizení sedmnáctileté Maryanne Doyleové, známé její sestry a záhadné ve vztahu k jejímu otci.
S otočením několika stránek najednou uběhne osmnáct let a děj se přemisťuje do Londýna, kde šestadvacetiletá Cat pracuje jako detektiv na oddělení vražd. Již v úvodu je nám tak dopřána trocha dezorientace v časoprostoru i ve věku hlavní hrdinky Cat. Není však obtížné se rychle zorientovat, neboť vyprávění malé Cat jsou pouze vzpomínky. Tyto retrospektivní úryvky prostupují celou knihu a otevírají nám bránu k odhalení a pochopení minulosti.
Když se uprostřed Londýna kousek od dveří domu Catina otce objeví mrtvá žena jménem Alice, Cat okamžitě napadne spojitost s jejím otcem. Lhal totiž při vyšetřování zmizení Maryanne a tato malá sladká lež už navždy přetrhá všechna pouta mezi otcem a dcerou. Cat se s tímto tajemstvím nikomu nesvěří a společně s celým týmem se pouští do vyšetřování. Frear zde popisuje detailně práci detektivů, zajišťování důkazů, stop a vedení výslechů a čtenář si tak díky tomu může připadat jakou součást detektivního týmu, neboť se dovídá o každém kroku detektivů a také o jejich vztazích a hierarchii na pracovišti. Ačkoliv se tato popisná část může zdát nudná, opak je pravdou. Kniha je psána poutavě a je plná zvratů, které drží čtenáře napjaté a nedovolí jim polevit. Hned ze startu nás autorka vyvede z míry faktem, že zavražděná žena není ve skutečnosti žádná Alice, ale Maryanne. To vyvolá v hlavě hlavní hrdinky zmatek a poprask, který čtenářům není zatajen, a tak se můžeme do Cat vcítit a vést s ní její vnitřní boj sama se sebou i s těžkým případem. Cat je vykreslena se všemi svými chybami, nejistotami, každodenními trablemi i emocemi, což mi evokovalo pocit, že je opravdu skutečnou osobou.
Do případu se postupně zamotávají další postavy, které Maryanne kdy znali, avšak nic nenasvědčuje tomu, že by někdo z nich byl vrahem. Prostitutka Saskia, u které Maryanne chvilku bydlela, nebo Gina a Nate Hicksovi, jež ten byt vlastní? Nebo snad manžel Alice? Případ se zamotává a na povrch vyplave mnohem víc než jen jedna vražda.
Caz Frear si mě svým stylem psaním naprosto získala svou neotřelostí, poutavostí a schopností čtenáře vtáhnout do děje. Vlastně díky sdílení pocitů hlavní hrdinky Cat
a celkovému uchopení celého vyšetřování čtenáře téměř staví mezi ostatní detektivy a nechává ho společně s nimi hledat další klíče k rozluštění případu, díky kterému jsou Malé sladké lži bravurní záležitostí, kterou mohu jen a jen doporučit.

Děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí výtisku a skvělý zážitek.

Komentáře (0)

Přidat komentář