Karty s královnou

recenze

Královnovrah (2019) 5 z 5 / simona8126
Královnovrah

Osmnáctiletý divotvůrce má opravdu smůlu. Když si při pouštním souboji nechtěně otře krvácející rameno do daromanské vlajky, dopustí se de facto velezrady. Je předveden před mladičkou královnu a ocitá se uprostřed spletitých intrik. Ještě že má s sebou kočkoveverčáka Reichise!

Královnovrah, pátý díl úspěšné dobrodružné fantasy série pro mládež Divotvůrce od spisovatele Sebastiena de Castella, vyšel v nakladatelství Egmont 11. listopadu 2019. Přináší další zcela nový a napínavý příběh dospívajícího divotvůrce a psance Kellena, který se tentokrát dostává do křížku s daromanskými šerify. Nechtěně totiž potřísní krví vlajku jejich vznešené země, takže je zatčen a měl by být odsouzen k trestu smrti. Než ho ale strážci zákona předvedou před královnu, dostane Kellen od spoluvězně nepříjemný úkol – zabít malou daromanskou panovnici. Vyslouží si díky tomu vděk a shovívavost od těch, kdo pak zatouží převzít moc. Tváří v tvář jedenáctileté vládkyni ale Kellen zjistí, že dívka je mnohem bystřejší, než čekal, a že jí hrozí opravdu velké nebezpečí.

Páté pokračování Kellenových dobrodružství dokazuje, že kvalita a čtivost jednotlivých dílů postupem času rozhodně neklesá. Sebastien de Castell disponuje neuvěřitelnou zásobou neotřelých, vzrušujících i humorných nápadů a bezbřehou představivostí, kterou by mu mohl leckterý autor závidět. Každá kniha má vlastní uzavřený příběh, ale zároveň jsou všechny součástí většího celku, zasazeného do ohromujícího světa rozmanitých národů, nebezpečných kouzel a nekonečných intrik.

Pokud patříte k milovníkům podobných motivů, napínavých dějů, magických soubojů a ustavičných zvratů, s Divotvůrcem určitě nešlápnete vedle. Kdo si zamiluje první díl, může si být jistý, že stejně tak – nebo možná ještě více – si oblíbí i všechny následující. Ačkoli je série určena čtenářům od dvanácti let, zklamaní nebudou ani dospělí, ba právě naopak!

Nosným pilířem originálního fantasy cyklu je spolupráce Kellena a jeho obchodního partnera, vulgárního a věčně krvežíznivého kočkoveverčáka Reichise. O pátém dílu to platí především. Zatímco v předchozím Spoutávači jsme si Reichise moc neužili, v Královnovrahovi si to náležitě vynahradíme. Reichis pořád miluje koupele a sušenky, pořád nadává na všechno kolem a pořád má potřebu každého nemilosrdně zabít. Kdo by ho nemiloval?

Stejně jako kterákoli z předchozích knih se i ta pátá čte snadno a rychle. Stránky ubíhají jedna za druhou zásluhou autorova poutavého stylu, vtipných komentářů hlavního hrdiny Kellena i vykutáleného Reichise a v neposlední řadě také díky mnoha dílčím zápletkám. Nechybí zde sympatické postavy, převládají však ty, které prostě jen touží Kellena zneškodnit – ostatně jako vždycky. Některé věci se dají předpovědět poměrně lehce, jiné však čtenáře skutečně překvapí a přimějí ho okamžitě zatoužit po dalším pokračování. Na šestý a poslední díl série s podivuhodným českým názvem Rozvratník si nicméně musíme ještě nějaký čas počkat.

Dá-li se knížce Královnovrah (a vůbec celé sérii) něco vytknout, pak snad jen to, že postavy působí jako mnohem starší a vyspělejší, než ve skutečnosti jsou. Kellen v pátém díle dosáhne osmnácti let a autor na několika místech zdůrazňuje, že jeho putování (od prvního dílu k pátému) zabralo celkem dva roky. Já osobně se coby čtenářka nemohu zbavit dojmu, že to celé trvalo podstatně déle a že Kellen vzbuzuje představu minimálně dvacetiletého hocha, ne-li ještě staršího. Podobně působí jeho mladší sestra, dále třiadvacetiletá hraběnka Mariadna i sama jedenáctiletá královna – v té ovšem údajně sídlí cca 2000letá duše předchozích panovníků, takže u ní to lze tolerovat. Většina náctiletých je ale tak zkušená, protřelá a sečtělá, až to vážně udivuje. Inu, žijí v drsném světě.

Co dalšího člověka při čtení trochu otráví? Možná ještě skutečnost, že Kellena takřka všichni považují za zbabělce. I on sám se tak vnímá, neustále tento nelichotivý fakt zdůrazňuje. Přitom v předchozích knihách nesčetněkrát prokázal odvahu, jakou by projevil jen málokdo. Často navíc čelil nebezpečí sám, hlavně ve Spoutávači. Proč tedy každý, včetně kočkoveverčáka, pochybuje o jeho statečnosti? To si chudák nezaslouží. Snad mu poslední díl přinese konečně vytoužené štěstí. Ale kdo ví?

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář