Karty s královnou

recenze

Královnovrah (2019) 5 z 5 / simona8126
Královnovrah

Osmnáctiletý divotvůrce má opravdu smůlu. Když si při pouštním souboji nechtěně otře krvácející rameno do daromanské vlajky, dopustí se de facto velezrady. Je předveden před mladičkou královnu a ocitá se uprostřed spletitých intrik. Ještě že má s sebou kočkoveverčáka Reichise!

Královnovrah, pátý díl úspěšné dobrodružné fantasy série pro mládež Divotvůrce od spisovatele Sebastiena de Castella, vyšel v nakladatelství Egmont 11. listopadu 2019. Přináší další zcela nový a napínavý příběh dospívajícího divotvůrce a psance Kellena, který se tentokrát dostává do křížku s daromanskými šerify. Nechtěně totiž potřísní krví vlajku jejich vznešené země, takže je zatčen a měl by být odsouzen k trestu smrti. Než ho ale strážci zákona předvedou před královnu, dostane Kellen od spoluvězně nepříjemný úkol – zabít malou daromanskou panovnici. Vyslouží si díky tomu vděk a shovívavost od těch, kdo pak zatouží převzít moc. Tváří v tvář jedenáctileté vládkyni ale Kellen zjistí, že dívka je mnohem bystřejší, než čekal, a že jí hrozí opravdu velké nebezpečí.

Páté pokračování Kellenových dobrodružství dokazuje, že kvalita a čtivost jednotlivých dílů postupem času rozhodně neklesá. Sebastien de Castell disponuje neuvěřitelnou zásobou neotřelých, vzrušujících i humorných nápadů a bezbřehou představivostí, kterou by mu mohl leckterý autor závidět. Každá kniha má vlastní uzavřený příběh, ale zároveň jsou všechny součástí většího celku, zasazeného do ohromujícího světa rozmanitých národů, nebezpečných kouzel a nekonečných intrik.

Pokud patříte k milovníkům podobných motivů, napínavých dějů, magických soubojů a ustavičných zvratů, s Divotvůrcem určitě nešlápnete vedle. Kdo si zamiluje první díl, může si být jistý, že stejně tak – nebo možná ještě více – si oblíbí i všechny následující. Ačkoli je série určena čtenářům od dvanácti let, zklamaní nebudou ani dospělí, ba právě naopak!

Nosným pilířem originálního fantasy cyklu je spolupráce Kellena a jeho obchodního partnera, vulgárního a věčně krvežíznivého kočkoveverčáka Reichise. O pátém dílu to platí především. Zatímco v předchozím Spoutávači jsme si Reichise moc neužili, v Královnovrahovi si to náležitě vynahradíme. Reichis pořád miluje koupele a sušenky, pořád nadává na všechno kolem a pořád má potřebu každého nemilosrdně zabít. Kdo by ho nemiloval?

Stejně jako kterákoli z předchozích knih se i ta pátá čte snadno a rychle. Stránky ubíhají jedna za druhou zásluhou autorova poutavého stylu, vtipných komentářů hlavního hrdiny Kellena i vykutáleného Reichise a v neposlední řadě také díky mnoha dílčím zápletkám. Nechybí zde sympatické postavy, převládají však ty, které prostě jen touží Kellena zneškodnit – ostatně jako vždycky. Některé věci se dají předpovědět poměrně lehce, jiné však čtenáře skutečně překvapí a přimějí ho okamžitě zatoužit po dalším pokračování. Na šestý a poslední díl série s podivuhodným českým názvem Rozvratník si nicméně musíme ještě nějaký čas počkat.

Dá-li se knížce Královnovrah (a vůbec celé sérii) něco vytknout, pak snad jen to, že postavy působí jako mnohem starší a vyspělejší, než ve skutečnosti jsou. Kellen v pátém díle dosáhne osmnácti let a autor na několika místech zdůrazňuje, že jeho putování (od prvního dílu k pátému) zabralo celkem dva roky. Já osobně se coby čtenářka nemohu zbavit dojmu, že to celé trvalo podstatně déle a že Kellen vzbuzuje představu minimálně dvacetiletého hocha, ne-li ještě staršího. Podobně působí jeho mladší sestra, dále třiadvacetiletá hraběnka Mariadna i sama jedenáctiletá královna – v té ovšem údajně sídlí cca 2000letá duše předchozích panovníků, takže u ní to lze tolerovat. Většina náctiletých je ale tak zkušená, protřelá a sečtělá, až to vážně udivuje. Inu, žijí v drsném světě.

Co dalšího člověka při čtení trochu otráví? Možná ještě skutečnost, že Kellena takřka všichni považují za zbabělce. I on sám se tak vnímá, neustále tento nelichotivý fakt zdůrazňuje. Přitom v předchozích knihách nesčetněkrát prokázal odvahu, jakou by projevil jen málokdo. Často navíc čelil nebezpečí sám, hlavně ve Spoutávači. Proč tedy každý, včetně kočkoveverčáka, pochybuje o jeho statečnosti? To si chudák nezaslouží. Snad mu poslední díl přinese konečně vytoužené štěstí. Ale kdo ví?

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.


Královnovrah Královnovrah Sebastien de Castell

"Vyhraný souboj ještě neznamená vyhraný život Po souboji na poušti Kellen nechtěně potřísní daromanskou vlajku svou krví. Strážcům zákona nyní nezbývá než ho za takový čin zatknout. Několik dní předtím, než je Kellen postaven pře... více


Komentáře (0)

Přidat komentář