Kalendář od tajného Santy

recenze

S láskou tvůj Santa (2020) 4 z 5 / simona8126
S láskou tvůj Santa

Ve škole, kam chodí Angel, si studenti před Vánocemi hrají na tajného Santu a nepozorovaně si dávají dárky. Angel dostává samé pěkné a překvapivě osobní věci. Podaří se jí zjistit, kdo je její tajný Santa?

Nakladatelství CooBoo vydalo 26. října 2020 vánočně laděnou YA romanci S láskou tvůj Santa od S. A. Domingové.

Příběh vypráví o středoškolské studentce Angel Greenové, která má právě plné ruce práce s přípravou na přijímačky. Hlásí se na medicínu a do toho ještě organizuje benefiční akci na pomoc místnímu hospici, kde jako ošetřovatelka pracuje její máma.

Parťákem při plánování benefice se jí stane Caspar – bývalý nejlepší kamarád, s nímž se ale přestala vídat. Teď je z něho populární spolužák, otravně pohledný, kreativní, zábavný a v neposlední řadě zoufale nespolehlivý.

Kdykoli má ale Angel pocit, že už nemůže dál, objeví nějaký hezký dáreček od svého tajného Santy. Jedním z těchto dárků je ručně vyrobený adventní kalendář, jehož okénka každý den odhalují nějaký motivující úkol, např. „usměj se na každého, koho dnes potkáš“. Při plnění úkolů se Angel vždycky uleví a na chvíli zapomene na spoustu starostí, s nimiž se v životě potýká, včetně nového matčina přítele a finančních problémů.

Postupně se mění i dívčin názor na Caspara. Čím více času spolu tráví při výrobě dekorací pro školní promítání, tím více si Angel začne uvědomovat, že Caspar vůbec není tak nafoukaný, jak si myslela. Vlastně je to stále ten dobrý kamarád z dětství. Nebo snad i něco víc? Není ale příliš pozdě na to, aby mu pověděla, co k němu cítí?

Když Angel a Caspar začali uvažovat o promítání vánočních filmů ve škole, okamžitě mi jako první kandidát vytanula na mysli Láska nebeská. Protože se samozřejmě vyloženě nabízí. A, světe div se, o několik stránek dál to napadlo i hrdiny této knížky. Tvářili se přitom, jako by šlo o kdovíjak nečekaný a spásný nápad. Já se ale naopak snažím říci, že příběh S láskou tvůj Santa je v mnoha směrech příliš předvídatelný. (Z dalších možných filmů jsem tipovala Smrtonosnou past nebo Sám doma. Sice se to nakonec nepromítalo, ale obojí bylo zmíněno. Náhoda?)

Pokud od knihy očekáváte YA romanci – tak je ostatně žánrově zařazena na stránkách společnosti Albatros Media – budete možná zklamaní, protože se mnohem lépe hodí pro dívky na prahu puberty, kdy se teprve poprvé zamilovávají a nemají ještě žádné zkušenosti s láskou, ba ani s podobnou literaturou. Angel i její spolužáci se sice připravují ke studiu na vysoké škole, chovají se však a vyjadřují, jako by byli mnohem mladší. Už to, že o svých rodičích všichni mluví jako o „tatínkovi a mamince“ působí zvláštně, hodilo by se to spíše pro dětskou vánoční pohádku. Zamilovaná Angel navíc mění nálady a snadno se uráží, ve vztazích je poměrně nedůvtipná, ne-li natvrdlá. Její nejlepší kamarádka Izzy se zase může zbláznit štěstím, když si jí její vysněný idol na vteřinku povšimne. Tak se dle mého nechovají středoškolačky těsně před nástupem na vysokou.

Další věcí, která může odradit, je naprostý nedostatek konfliktních situací. Jestliže si od četby slibujete plno napínavých momentů, zásadních zvratů a možná i frustrujících a emocemi nabitých scén, budete opět zklamaní. Knížka sice tu a tam nějaký drobný konflikt naznačí (např. hádku mezi Casparem a Angel), ale všechno se zase hezky rychle urovná. Angel žije pouze s matkou, protože její otec zemřel, a matka si právě našla nového přítele. Dalo by se očekávat, že to povede k řadě napjatých okamžiků, ale i když je Angel nespokojená a žárlí, zatne zuby, protože chce, aby maminka byla šťastná. To je jedna z mála chvil, kdy se chová vyspěle na svůj věk.

Pak tu máme Izzy, jejíž otec se oženil s novou přítelkyní a macecha teď čeká dítě. Děj knihy se mimochodem odehrává během prosince, začíná 30. listopadu a končí 10. ledna, přičemž téměř každému dni je věnována jedna kapitola. Někde zkraje Izzy zmíní, že si myslí, že by macecha mohla být těhotná. Takže to zřejmě není vidět. Už 17. prosince ale padne zmínka o tom, že macecha má kulaté břicho. Nejsem expertem na těhotenství, avšak – skutečně by to šlo takhle rychle? Tak či onak jde opět o situaci, která přímo volá po konfliktech a hádkách, ale i když to Izzy trápí, žádného velkého dramatu se nedočkáme.

Všechno zkrátka probíhá bez výrazných obtíží, doslova jako na drátkách. Kdykoli se zdá, že by to tak nemuselo být, jde jen o chvilkové škobrtnutí a vše se zase v dobré obrátí. Romance S láskou tvůj Santa může být pro někoho idylická až moc. Nezbývá než se ptát, proč autorka sáhla po podobných nápadech (vážná nemoc, nedostatek peněz, stres ze zkoušek, smrt rodiče, nová macecha apod.), když je nijak zajímavě nerozvinula?

Na druhou stranu, touží většina z nás o Vánocích po něčem nečekaném, co nás překvapí (možná nemile), anebo spíše chceme něco uklidňujícího a povědomého, co nám dá jistotu a možnost odpočinout si od všeho nečekaného a stresujícího? Knížka S láskou tvůj Santa umožňuje čtenářům relaxovat s hrnkem horké čokolády nad úplně jednoduchým a spolehlivě dojemným vyprávěním, které je naivní a prodchnuté sváteční atmosférou přesně tak, jak po tom ve skrytu duše touží. Myslím, že v předvánočním období skutečně neprahneme ani tak po šokujícím čtení, jako spíše po tom známém vřelém, prostinkém, milém a úsměvném.

Mně osobně se román líbil, navzdory velkému množství překlepů a chyb, které se bohužel staly u nakladatelství CooBoo naprosto běžnou součástí knih. Obdržela jsem přesně to, co jsem očekávala – příběh, jenž mě ničím nepřekvapil (a neohromil), ale ani nezklamal. Nevadí mi hromada vánočních klišé. Proč se tedy nakrátko neodreagovat u něčeho přeslazeného? Je to navíc zábavnější a čtivější než např. Polibek v Londýně, který mě nijak zvlášť nenadchl.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář