Jana Seymourová - laskavá královna.

recenze

Jana Seymourová: Laskavá královna (2018) 5 z 5 / JK96
Jana Seymourová: Laskavá královna

Jako jediná dala Jindřichovi VIII. mužského dědice trůnu. I přes klatby inkvizice zůstala ve své víře v katolickou církev nezdolná. S laskavostí a úctou jednala jak se členy vyšší šlechty, tak i s chudými poddanými. Byla milována jak svými nevlastními dcerami, které opět přivedla do přízně krále - jejich otce, tak i lidem. Byla to Jana Seymourová - laskavá královna.

Bylo velice zajímavé dozvědět se opět něco nového o životě třetí manželky krále Anglie, Jindřicha VIII. Překvapení spočívalo především v tom, jak rychle svou druhou manželku zapudil a jakým typem ženy ji nahradil. Jana totiž byla pravým opakem své předchůdkyně Anny. Podle mínění autorky se spíše podobala první Jindřichově manželce, královně Kateřině, které svého času sloužila jako dvorní dáma. Bylo tak velmi zajímavé sledovat vývoj náklonnosti Jindřicha k Anně, který nakonec přešel až k holé nenávisti a pohrdání. Možná právě proto mu padla do oka tichá, ctnostná a poslušná Jana, která udělala vždy to, oč ji kdo požádal. Navíc se nikdy nezajímala o politiku, své dny nejraději trávila v rodinném kruhu na venkově, daleko od hlučícího davu. Zřejmě proto krále tolik uchvátila, neboť pro něj znamenala přístav, kde mohl v poklidu spočinout. Kromě toho mu jako jediná manželka porodila mužského potomka, po kterém tak mocně toužil. A jako jediná z jeho šesti manželek za jeho vlády zemřela přirozenou smrtí, bohužel již krátce po porodu.

Kniha je opět psána chronologicky s přesným historickým kontextem tak, jak lze od autorky takových kvalit očekávat.

Příběh navíc začíná nemalým pikantním dobrodružstvím, které čtenáře určitě dostane na kolena. Mě osobně se to stalo a už se nemohu dočkat, až si přečtu další příběh ze série šest tudorovských královen od Alison Weirové.

Komentáře (0)

Přidat komentář