Intelektuální boj o přežití

recenze

Atlasova šestka (2022) 5 z 5 / Kikina182
Atlasova šestka

Každých deset let je zvoleno šest čarodějů a čarodějek, kteří dostanou možnost ucházet se o post noviců v Alexandrijské společnosti. V posledním ročníku mezi vyvolené patří: Libby Rhodes, Nico de Varona, Reina Mori, Parisa Kamaliová, Callum Nova a Tristan Caine. Všichni v používání magie vynikají, ale teď mají rok na to dokázat, že budou pro Alexandrijce přínosem. Ovšem pouze pět ze šesti kandidátů bude nakonec zasvěceno a šestý bude eliminován. V sázce je tedy mnohem víc než členství v Alexandrijské společnosti.

Kniha se mi moc dobře četla, ale styl psaní se dost vymyká těm, které se u beletrie objevují obvykle, takže si myslím, že nesedne každému. Rozhodně je ale originální. Svým způsobem by se dalo říct, že je styl psaní hodně popisný, ale ne v běžném slova smyslu. Přirovnala bych ho spíše ke způsobu psaní nějaké jednoduší vyprávěcí filozofické knihy než beletrie. Ale za mě to opravdu není na škodu. Je to zajímavé uchopení a k obsahu knihy se za mě perfektně hodí.

Vzhledem ke stylu psaní nebyl ani děj vyloženě akční. Jedná se spíše o poklidnější příběh, kde jde hlavně o vnitřní svět hlavních postav, na kterých je vlastně celý příběh založený. Samozřejmě nechybí drama, intriky a zvraty. Těch je tady opravdu hodně, ale všechno je to spíše otázka taktiky než akce. Je to něco, co bych od tohoto typu příběhu nečekala, ale neskutečně se mi to líbí. Obzvlášť v kombinaci se skvěle pojatou a originální zápletkou, která v mnohém překvapí.

Autorka si zvolila hodně různých zápletek, které jsou rozvinuty do různých směrů, ale skvěle k sobě ladí. Hlavně se mi líbí, že se Olivia Blake rozhodla, že příběh nebude natahovat. Takhle je tu sice nahuštěno hodně zápletek, ale dává to dohromady jeden dechberoucí příběh, který působí mnohem lépe, než kdyby byly jednotlivé části knihy roztahány do více dílů.

Jelikož jsou v tomhle případě postavy tahounem příběhu, dala si na nich autorka opravdu záležet. Všechny jsou popsány neskutečně podrobně. Nejen, že působí, jako kdyby je člověk znal v reálném životě a chodil s nimi na kafe, ale tím jak jsou komplexně popsané, jsem se během čtení skutečně stala jimi. Líp už je podle mě popsat ani nešlo.

Nadšené recenze ze zahraničí rozhodně nelhaly. Tahle kniha je opravdu úžasná a především neobvyklá, jak svým stylem psaní, tak příběhem. Právě kvůli té neobvyklosti nejspíš nesedne každému, ale já ji rozhodně doporučuji. Minimálně za to, abyste jí dali šanci, určitě stojí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Laser.


Atlasova šestka Atlasova šestka Olivie Blake (p)

Alexandrijská společnost, sdružení správců dávno ztraceného vědění největších civilizací a přední tajný spolek magických akademiků na světě. Ti, kdož si zaslouží místo mezi Alexandrijci, získají život plný bohatství, moci a věhlas... více


Komentáře (0)

Přidat komentář