Inkognito

recenze

V moci zla (2020) 5 z 5 / a.k
V moci zla

Kate Burkholderová je náčelnicí policie ohijského Painters Millu. V dospívání prožila dost otřesný zážitek, díky kterému se rozhodla opustit rodnou amišskou komunitu a vstoupit do policejních řad. Právě amišské kořeny jsou teď velmi důležité pro její newyorské kolegy. Mezi tamními amiši došlo k úmrtí dívky, která za podivných okolností umrzla v lese jen pár kilometrů od svého domova. Místní ale nechtějí spolupracovat s policií a tak dopátrat se toho, jaké ohavnosti se dívce staly, uvízlo na mrtvém bodě. Kate je široko daleko jediná, která zná mentalitu amišů, jazyk i zvyky, aby mohla v utajení proniknout až do samého nitra společenství a navázat kontakt se správnými lidmi. Jen tak zjistí, co se tam skutečně stalo.

Kolem té osady u Roaring Springs koluje spousta podivných řečí. Žije tam nějakých dvanáct rodin zcela odříznutých od svého okolí. Co je ale nejzávažnější, je čtyřicítka dětí, kterým hrozí nebezpečí.

Kate je rozhodnutá udělat vše, aby se jí podařilo odvrátit vážnou hrozbu. Tady jde o čas. Mezi amiši ale brzy vycítí, že tu něco nesedí. Nedokáže to zcela jasně pojmenovat, ale je to jakési napětí mezi místními, jako by všichni hráli podle pečlivě napsaného scénáře. A ač se snaží sebevíc maskovat svůj původní záměr, brzy se dostane do přímého střetu s protivníkem. Jeho totožnost ale neodhalí, stále jí unikají nějaké podstatné informace.

Oproti předešlým dílům série nepřináší v pořadí již 8. epizoda případů s Kate Burkholderovou moc prostoru pro osobní linku věnující se jejímu vztahu s agentem Johnem Tomasetti. Už přes rok spolu žijí na farmě a prošli si spoustou dobrého i zlého. Odloučenému páru je tak nechán prostor pouze k občasným tajným telefonátům, prostřednictvím kterých má Kate vyslovenou podporu a alespoň jakýsi kontakt s okolím.

Již z předcházejících případů víme, že autorka ráda ukazuje Katinu neohroženost v mnoha život ohrožujících situacích. Ani tady tomu není jinak. Co je ale naprosto nové a odlišné od předešlých dílů série, je Katino prozření a silné vnímání amišských kořenů. V tomto směru autorka překvapila a ukazuje Kate najednou zcela v jiném světle, možná až s nečekanou nostalgií. Pobyt v přestrojení jí totiž připomněl nejen to špatné z jejího dávného života, ale kupodivu i hezké vzpomínky na dětství, mamm a sourozence. A především pravidlo soudržnosti komunity, o kterém ani netušila, jak moc jí chybí.

Celá série s Kate Burkholderovou je naprosto úžasná. Ať vezmete do rukou kterýkoliv z dílů, semele vás osud hrdinky tak, že s dychtivostí otáčíte každou stránku. Jsem jejím velkým fanouškem, proto nebudu malicherná, abych vyčítala některé z drsných střetů s vrahy, které vždy až zázračně ustojí bez ztráty kytičky. Nebo v tomto dílu její vtíravé chování, které je za hranou toho, jak zůstat nenápadná. Kate mě zkrátka baví a na každou její epizodu se neskutečně těším. Přimlouvám se proto i za další čtenáře, aby nás nakladatelství MOBA nenechalo dlouho čekat a brzy vydalo další díl.
Děkujeme! :-)


V moci zla V moci zla Linda Castillo

Policejní náčelnici Kate Burkholderovou požádá o pomoc šerif z newyorského venkova, aby místním pomohla vyřešit záležitost týkající se samotářské amišské osady a úmrtí mladé dívky. Jelikož šerif není schopen překonat zeď mlčení, k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář