Ideální příběh pro zasněžené dny (recenze audioknihy)

recenze

Hora mezi námi (2017) 5 z 5 / knihomolka_elka
Hora mezi námi

Když jsem se dozvěděla, že tento fascinující a leckým opěvovaný román vychází též v audioverzi nemohla jsem tuto skutečnost ignorovat, a tak mi rázem přistála jedna audiokniha na stole. Dopředu jsem si o knize nic nezjišťovala, nedej bůh, abych si pustila film. Jediné,co jsem tedy věděla je, že to bude fakt dobré. A ono to fakt dobré bylo…



Charles Martin, bezesporu velký spisovatel, jenž vydal již přes deset románů, z toho dva již vyšly jako samostatné knihy v češtině a obě jsou na databázi knih hodnoceny 90 % a více (Hora mezi námi, Když zpívají cvrčci). Promítá do svých knih prvky svého života a sám ke svým knihám říká: „Dnešní společnost je skeptická, já ale čtenářům přináším naději.“ A právě zmiňovaná naděje je jedním z ústředních témat knihy Hora mezi námi.

Marek Holý muž, jenž propůjčil svůj hlas tomuto knižnímu hitu a dal tak spatřit světlo světa jeho audioverzi. Patří mezi velmi vyhledávané a oblíbené interprety audioknih, svůj hlas již propůjčil více než 30 audioknihám. Sama jsem si během poslechu jeho hlas zamilovala a s jistotou mohu říci, že se k němu ráda znovu vrátím. Marek Holý čte živě, žádné strojové přeříkávání slov. Skvěle pracuje s hlasem a navíc tón jeho hlasu skvěle lahodí vašemu uchu. Ne nadarmo se umístil v roce 2015 na třetím místě v anketě Neviditelný herec.

Hora mezi námi, velký příběh plný velkých srdcí a boje o přežití. Ocitáme se na letišti, kde je díky sněhové bouři ochromen provoz. Zde se setkáváme se dvěma postavami. Benem, který nemůže čekat, až bouře přejde, neb má za pár hodin operovat. Ashley, jež se bojí, aby stihla vlastní svatbu. Přesto, že se tito dva neznají, dílem náhody jsou svedeni dohromady právě v tento osudný den. Společně si objednají charterový let, aby se dostali domů včas. Let probíhá klidně do okamžiku zásahu další náhody. Jejich pilot dostává během letu infarkt, letadlo se stává nezvladatelným a řítí se dolů do shěhobíla…

Byť se najde spousta těch, co nabourávají nereálnost tohoto příběhu, já na to během poslechu ani jednou nepomyslela. Prostě to tak je a vy bojujete o život spolu se třemi hlavními hrdiny Benem, Ashley a Tankem alias Napoleonem, tedy jejich psím společníkem. Prožíváte s nimi každý okamžik ukrutné zimy, která je sžírá dnem i nocí. Čelíte obrovskému hladu, strachu ale i naději, kterou naše dvě hlavní postavy neztrácejí ani v ty nejhorší chvíle.

Příběh je prošpikovaný Benovými nahrávkami na diktafon, skrze kterými vypráví o jejich osudu své ženě, kterou nadevše miluje, čímž se příběh oživuje. Zároveň se ve svých nahrávkách retrospektivně vrací ke své ženě a jejich vzájemné lásce. My tak máme možnost spolu s Benem prožívat složitou situaci zaklesnutí mezi jeho dvě osudové ženy. Možnost přemýšlet nad životem a láskou mnoha podob.

Hora mezi námi je jakési poetické, intimní vyprávění o ztroskotání v zasněžené krajině státu Utah. Nehledejte v tom návod na přežití ani jakákoli jiná fakta, prostě to berte tak, jak je vám předkládáno a bude se vám toto dílko líbit. Nicméně i já jsem nějakou tu výtku našla. Hodně mi vadilo jakési utlačení ženské postavy tedy Ashley, o které se dozvídáme, že je novinářka a její snoubenec se jmenuje Vinc. Dále se v knize s Ashley zachází jako s břemenem, které musí Ben vláčet a opečovávat. Ono to tak do jisté míry je, nicméně by neuškodilo lehce rozvést i její příběh. Další drobnou výtku pak mám k použití filmové obálky na obálku knihy i audioknihy. Taje poněkud zavádějící. Ztvárnění Bena jako černocha, vyjadřuje jistou rasovou korektnost pro film, nicméně v knize o barvě pleti není jakákoli zmínka.

Díky svému vzdělání jsem knihu odhalila poměrně rychle, nicméně věřím, že spousta z vás tento konec čekat nebude. Příběh je napsaný skvěle, celou dobu umě předkládá informace, které vám nakonec zamotají hlavu. Hraje si s vaší myslí a to je u knihy opravdu výjimečné.

Za 11 hodin 6 minut a 25 sekund mám poslechnuto a poslouchala bych klidně mnohem déle. Jestli je lepší poslouchat než číst, nemohu soudit. Vy sami si musíte v hlavě urovnat, co vám bude více vyhovovat. Nicméně jedná se o skvělý příběh, který by vám neměl uniknout ať už v té psané nebo zvukové podobě.

Komentáře (0)

Přidat komentář