Hrdina se probouzí

recenze

Výhled přes střechy (2021) 5 z 5 / Lena91
Výhled přes střechy

Amsterodam v únoru roku 1941, kdy byli všichni Židé vyloučeni ze společnosti, ze všech veřejných funkcí včetně univerzit. Kdy byli potraviny na příděl, a vše proti režimu včetně knih bylo zakázané. Kdy se Židé museli hlásit a kdy jakýkoliv odpor znamenal přinejmenším koncentrační tábor. Přesně do tohoto času a místa zasadila britská autorka Suzanne Kelman děj své prvotiny s názvem Výhled přes střechy.
Hlavním hrdinou je profesor matematiky Josef Held, jenž proplouvá svým ztrápeným životem nesmířený ze smrti své manželky Sarah a jedinou útěchou mu je každodenní výuka na univerzitě a jeho studenti. Postupně však, ale i ti ubývají, neboť židovští studenti včetně neoblíbeného Michaela Bluma nesmí dále studovat. O to větší překvapení se Josefovi naskytne jednou večer, když u dveří stojí právě Michael potřísněný krví a hledá útočiště. V Josefovi se probudí duch odboje a ukryje Michaela i přes jeho prvotní nesouhlas v podkroví svého domu. Celou situaci mu však stěžuje jeho neteř Ingrid, která si začala s německým důstojníkem a pravidelně ho ctí svou návštěvou. Josef tak najednou žije v každodenním strachu z odhalení.
Zde musím smeknout autorce, jak bravurně popsala obě hlavní postavy a hlavně jejich pocity a myšlenkové pochody. Čtenář se dokáže úplně nenásilně vcítit do kůže Josefa, který jen při pohledu na německou uniformu má vyschlo v krku, při návštěvě Ingrid je jako na trní a doufá, že na Michaela nepřijdou. Stejně tak ale i do Michaela, který ačkoliv uvězněný na staré půdě, využívá svůj čas k popisům svých pocitů a tužeb prostřednictvím básní. Z Josefa a jeho bývalého studenta se postupně stávají přátelé, a jak čas běží, odhalují si svá tajemství a střípky svých dosavadních životů.
Kelmanová rozdělila knihu do čtyř částí, z nichž každá je dána časovým úsekem. První vlastně uvádí čtenáře do aktuálního dění v Amsterdamu a počátek soužití obou hrdinů. Druhá část patří jaru roku 1943 a třetí pak listopadu roku 1944. V této části se odehrává událost, jež byla vlastně základním kamenem celého díla. Michael nabyl rozhodnutí, že déle už bez své milované Elke nevydrží a rozhodl se ji i přes nebezpečí vyhledat. Co vše se pak dělo s Michaelem, nám autorka neprozradila, ale za nedlouho poté Josef objevil téměř zmrzlého a nemocného Michaela na vlastní zahradě. Po všemožných Josefových snahách o sehnání léků pro svého přítele, který se každým dnem ztrácel víc a víc, nebylo jiné cesty než se vzchopit, zahodit staré bolestivé rány a zajít na samý okraj života a smrti. Obětovat pro záchranu přítele to jediné co má… avšak bude to stačit?
Výhled přes střechy je neuvěřitelně silný příběh založený na skutečných událostech, kdy se muž kvůli svému židovskému příteli nakazí úmyslně smrtelnou nemocí. Jen sám tento fakt ve mně vyvolává tolik emocí a pocitů, takže si asi dokážete představit, jak neuvěřitelně emotivní je tato kniha a příběh, který vypráví. Profesor Held, příznačně v nizozemštině znamenající hrdina, je neskutečně silná postava, ačkoliv to na povrch vypluje téměř v závěru knihy, kdy se o jeho činech dozví kolegyně Hannah. Ta je na tom s hrdinskými činy dost podobně, a to víc je pochopitelné, že tyto dvě postavy spolu více než sympatizují. Oba byli od začátku i mými hrdiny a celý příběh jsem doufala v jejich společný život. I přes spoustu bolestivých událostí, které motiv celého příběhu s sebou bohužel nese, nám autorka nadělila do samého závěru i pár happyendů, takže ačkoliv smutné, přesto krásné a já moc děkuji za úchvatný čtenářský zážitek a nakladatelství MOBA za příležitost si knihu, která by mi možná v tom množství vydávaných knih utekla, přečíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář