Hra nebo skutečnost?

recenze

Legenda (2018) / MilenneWaver
Legenda

Hra, která není skutečností, ale přesto to tak mnohým připadá... Caraval se vrací už v druhé knize, tentokrát mnohem skutečnější a děsivější než kdy předtím.

Ačkoliv si po konci Caravalu sestry Tella i Scarlett myslely, že je hra u konce, mýlily se. Netušily, že hra bude jen pár dnů na to pokračovat, na počest narozenin císařovny. A že Tella bude muset splatit svůj dluh, který je prakticky nemožné - zjistit skutečné jméno Legenda, mistra Caravalu. Tella tak nemá na výběr, než se sama pustit do záludné hry, která tentokrát působí mnohem realističtěji. Že by na událostech, které hru provázejí bylo cosi skutečného?

Pokud jste si stejně jako já nesedli v prvním dílu Caravalu s vedlejší postavou a sestrou Scarlett - Tellou, myslím, že vás druhý díl příliš nenadchne. Hlavní postavou zde totiž není nikdo jiný než ona blonďatá dívka, která by možná pro sestru udělala cokoliv, ale nikdy nepřemýšlí nad tím, jaké následky by její rozhodnutí mohla mít. A právě proto je v Legendě v problémech až po uši. Na Tellu nečeká cesta růžovým sadem, naopak. Nebezpečí číhá na každém kroku a mnohokrát se dostane do situacích, které by nemusely končit dobře.

A jestli vám chybí Scarlett, nemusíte zoufat. I ona se zde párkrát objeví, ale podobně jako Tella v Caravalu, pouze okrajově. Přesto dostatečně na to, aby vám autorka naznačila, čím bude její příběh ve třetím dílu pokračovat.

Zápletka se v mnoha ohledech od prvního dílu liší, což mě velmi potěšilo, stejně jako fakt, že mezi oběma díly není žádný časový posun. Legenda navazuje přímo na Caraval a není tak šance, že byste hned na začátku čtení byli zmatení.

V Legendě nenajdete přehnané množství plottwistů nebo nesmyslných záhad, vše do sebe hezky zapadá a vyplňuje případné mezery, které zbyly v ději Caravalu. Přesto, asi největší chyba, na kterou zde narazíte je snadná předpovídatelnost prakticky všeho, co se v knize přihodí. Autorka se příliš nenamáhala s tím, aby svoje nápady zakryla, takže se brzy dozvíte vše, včetně pravé Legendovy identity.

Prostředí Caravalu je jako vždy neuvěřitelně kouzelné, rozmanité a plné fantasie. Avšak i tak jde jasně vidět, že tenhle "nový" Caraval je mnohem temnější, tajemnější a hrozivější než ten předchozí. Atmosféra se neustále točí od napínavé po romantickou, protože tomu se nevyhnete ani zde.

Jednu věc Stephanie Garber upřít nemůžu - píše skvěle. Legenda se čte prakticky sama, nikdy se při ní nebudete nudit a jakmile se dostanete k poděkování, zběsile se poběžíte podívat na Goodreads, abyste zjistili, kdy vychází závěrečný díl série.

Osobně si myslím, že Legenda je velmi povedené pokračování série, které rozhodně není žádným výplňovým dílem. Rozhodně jí dejte šanci, obzvlášť, pokud se vám Caraval líbil. Nebudete zklamaní.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a Albatros Media!


Legenda Legenda Stephanie Garber

Poté, co byla Donatella nechtěně vtažena do magického světa Caravalu, podařilo se jí uniknout svému démonickému otci a zachránit sestru před domluvenou svatbou. Společně by teď měly oslavovat, jenže Donatella pořád není volná. Dal... více


Komentáře (0)

Přidat komentář