Homunkulus

recenze

Homunkulus (2019) 3 z 5 / akinomV
Homunkulus

Jindřiška Ptáčková – Homunkulus

Z anotace: V Praze je zavražděna bohatá podnikatelka a způsob jejího násilného usmrcení se podobá několika dalším z předchozích let. Vždy šlo o bohaté, už dávno ne mladé ženy a společným jmenovatelem je i vražedný nástroj, který je jedním velkým otazníkem. Tápající kriminalisté se obracejí na někdejší kriminalistickou legendu, Viktora Ereta, který přislíbí pomoc a pouští se do pátrání vlastními cestami.

Kniha patří do edice „Původní česká detektivka“ a vyšla v tomto roce, tedy v roce 2019. Po této novince jsem sáhla z více důvodů. Za prvé se mi líbila anotace a těšila jsem se na „kriminalistickou legendu“ Viktora Ereta, který se v této sérii objevuje již po páté, ale já se s ním chtěla teprve seznámit. Za druhé jsem byla zvědavá na autorku a její styl psaní.

Příběh nás na začátku zavádí do Německa k baronce Zině, která pochází z Čech a seznamuje nás s jejím ne příliš vydařeným manželstvím. Kapitoly s baronkou střídají jiné, kde se začíná rozbíhat policejní pátrání po vrahovi osamělé bohaté ženy. Policejnímu lékaři se na zranění něco nezdá a později přijde na to, že je mu vlastně povědomé. Tím se policie dozvídá, že k podobným úmrtím došlo i v minulosti a že tedy mají co do činění se sériovým vrahem.

Za sebe mohu říct, že námět knihy se mi moc líbil. Případ je to zajímavý a celkově zobrazené pátrání mě bavilo. Jednotlivé postavy policistů i Viktora Ereta mi byly sympatické a já se ke čtení nemusela nutit. Co bych naopak vytkla, byla postava baronky, která mi v příběhu přišla zbytečná. Jelikož mám v detektivce ráda, když se z hromady podezřelých pomalu odtajňuje pachatel, tady bylo poměrně rychle jasné, kdo jím je a tak odpadá překvapení na závěr knihy. Zároveň si nejsem jistá i koncem příběhu, který mi přišel bez nápadu.

Kniha se jinak skládá z docela krátkých kapitol, které tak čtenáře lehounce ponoukají k dalšímu čtení. Celkově tedy tuto detektivku hodnotím spíše jako průměrnou. Neurazí, ale nemusí ani nadchnout. V dnešní konkurenci různých tipů detektivních příběhů je tento někde na půl cesty a věřím, že svého čtenáře si určitě najde. U mě to tak na půl cesty bylo. Takže mé první setkání s touto autorkou nebylo úplně úspěšné, ale zase bych to neviděla tak černě.

A na závěr taková malá otázka: co je to ten Homunkulus? Volné vysvětlení naleznete hned na začátku knihy...

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář