Gwenda Bond – Temný experiment

recenze

Temný experiment (2019) 4 z 5 / NikolSeven
Temný experiment

Seriál Stranger Things je v současné době fenoménem. I já patřím mezi jeho milovníky. Letos společně s novou sérií vyšla na svět i kniha, respektive prequel seriálu. Dokáže Temný experiment konkurovat seriálu a uspokojit věrné fanoušky? O tom si povíme v dnešním článku.

Gwenda Bond (1976) je americká spisovatelka, dle The New York Times autorka bestsellerových románů. V zahraničí aktivně vydává, českého překladu se dočkal až zmiňovaný prequel Stranger Things. Původní dílo Suspicious Minds spatřilo světlo světa v únoru letošního roku. V Česku kniha vychází v červenci (krátce po publikování třetí série seriálu) v nakladatelství Fobos.

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY (KNIHY I SERIÁLU)!

Sci-fi román Temný experiment vypráví příběh Terry Ivesové, která se v rámci svých vysokoškolských studií rozhodla podílet jako testovací subjekt na výzkumu v Hawkinsově laboratoři. Setkává se zde nejen s dalšími subjekty, ale také s doktorem Martinem Brennerem, kterého všichni milovníci seriálu velice dobře znají. Po jisté době se zde setká i s Kali (přezdívanou Osmička/Eight), která se objevila ve druhé sérii Stranger Things.
Terry ani ostatní testovací subjekty nevědí, čeho přesně se výzkum týká. Vědí jen, že je důležitý, což jim dodává motivaci se na něm podílet. Postupem času však společně odhalují tajemství Hawkinsovy laboratoře i pravou tvář Martina Brennera.
Jak jsem již v perexu avizovala, seriál Stranger Things naprosto miluju. Od chvíle, co jsem se dozvěděla, že bude vycházet i knižní prequel, jsem byla nalomená, že si ho přečtu. Už jen z toho důvodu, abych zjistila více o matce Eleven, jelikož v seriálu k tomu zas takový prostor nebyl. Sledovala jsem a četla první recenze na knihu a začínala jsem být trochu skeptická – jedna strana tvrdila, že je kniha naprosto skvělá, druhá, že to bylo vcelku zklamání.
Jaký to tedy mělo dojem na mě?
Temný experiment se mi líbil. Jak asi už víte, žánrům sci-fi a fantasy se v literárním světě poměrně vyhýbám. Po sci-fi však občas sáhnu. Co se týče téhle konkrétní knihy, byl to pro mě takový hezký návrat k seriálu, zavzpomínala jsem si na okamžiky, kdy jsem během léta sledovala třetí sérii. Jediná věc, která mě trochu mrzela, byla ta, že kniha neměla takové grády jako samotný seriál. Což je pochopitelné. Obrazem se vždy vyjadřují situace lépe než slovy.
Líbilo se mi, že jsem se něco dozvěděla i o otci Eleven, i když jeho osud nebyl také veselý. Utvrdila jsem se v tom, že doktor Martin Brenner je skrz naskrz hajzl (pardon za ten výraz), který si zaslouží shnít v pekle. Současně jsem si vylepšila vztah k postavě Kali (Eight), kterou jsem v druhé řadě seriálu v lásce dvakrát neměla.
Sečteno a podtrženo – zklamání to pro mě nebylo, spíš mě to trochu mile překvapilo a hezky jsem se opět vžila do atmosféry celého seriálu. Pro neznalce seriálu si myslím, že je Temný experiment nadějným začátkem, pokud chtějí následně zasednout k Netflixu. Pro milovníky seriálu: každý si z toho vezme a odnese něco jiného. Současně jsem se někde dočetla, že by knih z téhle série mělo být víc, takže jsem opravdu zvědavá.

Komentáře (0)

Přidat komentář