Mary Louise Kelly – Kulka

recenze

Kulka (2016) 4 z 5 / NikolSeven
Kulka

Caroline si žila spokojený život sedmatřicetileté profesorky francouzské literatury na Georgetownské univerzitě. Ale jen do chvíle, než jí život začala komplikovat jedna maličkost – kulka. Thriller z pera americké autorky Mary Louise Kelly přinutí čtenáře přemýšlet nad tím, jaké to asi je žít několik desítek let s kusem olova ve vlastním těle.

Americká spisovatelka Mary Louise Kelly přichází v roce 2015 s thrillerem The Bullet. V Česku kniha vychází pod názvem Kulka v roce 2016 pod křídly Knižního klubu.

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY!

Hlavní hrdinka Caroline Cashionová (37) je profesorka přednášející o francouzské literatuře na Georgetownské univerzitě. Její každodenní život sestává z přednášek a seminářů, pojídání francouzských dobrot a trávení veškerého volného času čtením perel francouzského písemnictví. Její život se postupně začne obracet vzhůru nohama – začne to nevinnou bolestí zápěstí a skončí zjištěním, že valnou část svého života v sobě nosí kulku. Třešničku na dort všemu přidá fakt, že není tak úplně Caroline Cashionová.
Pátrat po minulosti a tragické smrti svých biologických rodičů se vydává do Atlanty, kde se seznamuje s několika jejich starými známými. Jako první se ale vydává k rodnému domu v naději, že si celou tragédii, na kterou si nevzpomíná, vybaví. Neodbytnému novináři z místního deníku poskytne rozhovor a případ jejích rodičů, který celých těch 34 let ležel ladem, je znovu otevřen. Společně s policistou, který v případu kdysi figuroval, pátrá po pravdě.
Čekáte-li obrovské napětí, ze kterého nebudete moci spát, nejspíš vás zklamu. Nepopírám, že je kniha napínavá, ale krátké kapitoly, které urychlují dějový spád, přispívají spíše k ulehčení celého příběhu. Každá kapitola ale obsahuje nějakou uzavřenou myšlenku nebo přispívá malým střípkem do celé skládačky.
Hlavní hrdinka Caroline je vcelku sympatická mladá žena. Lézt na nervy mi začala až ke konci knihy, kdy jí nějakým záhadným způsobem „ruplo v bedně“ a sama se stala vražedkyní. V tomhle okamžiku mi příběh přišel už trochu přes čáru a měl podle mě skončit o šedesát stránek dřív, než doopravdy skončil.
Trochu násilně vložená do příběhu mi přišla vedlejší dějová linka, tj. románek s doktorem Zartmanem. Kdyby se jednalo o poklidný vztah, který by Caroline celý příběh držel nad vodou, asi bych jej nijak neřešila. Komplikace, které se díky Zartmanově tajemství, objevily, mi ale v průběhu děje dost vadily.
Na druhou stranu se kniha četla opravdu dobře. Krátké kapitoly plynuly jedna za druhou a příběh jsem měla přelouskaný za dva dny. Podle mě se jedná o jednu z těch knih, kterou si můžete vzít s sebou na dovolenou a lenošit s ní u bazénu.

Kdybych měla své dojmy shrnout, musím říct, že se mi kniha – i přes některé nedostatky – opravdu líbila. Bavilo mě společně s Caroline odhalovat její životní záhadu. Nejspíš po knize v budoucnu sáhnu ještě jednou. Jen pro příště skončím o šedesát stránek dříve.

Komentáře (0)

Přidat komentář