Karel ‚Kovy‘ Kovář – iPohádka

recenze

iPohádka (2019) 4 z 5 / NikolSeven
iPohádka

Jak by asi vypadal pohádkový svět v době moderních technologií, internetu a sociálních sítí? To se ve své druhé knize snaží popsat Karel ‚Kovy‘ Kovář. Na sto osmdesáti stránkách najdete vše, co by správná pohádka měla obsahovat – princeznu, draka, pohádkové bytosti, a především poučnou pointu.

V roce 2017 zaplavila česká knihkupectví první kniha českého youtubera Kovyho. Ve své autobiografii Ovšem popisoval své dětství, dospívání, zážitky z cestování a svou kariéru na YouTube. O dva roky později přichází Kovy s diametrálně odlišnou knihou. Rozhodl se napsat pohádku. Ovšem ne tak obyčejnou.
Jak už název napovídá, iPohádka v sobě spojuje pohádku a moderní technologie. Mohlo by se zdát, že je kniha určena dětem, opak je však pravdou. Z příběhu si více odnesou dospělí. Zápletka je prostá – královští rodiče Bořivoj III. Připojený a jeho choť Ljuba IV. chtějí provdat svou dceru Amálii. Jedné noci však oba vladaři zmizí a nad království začne létat drak. Panika začíná!

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY

Princezna Amálka si žije spokojený život na hradě, kde jí společnost dělají vlivnice Markéta, jejíž elixíry na internetu obdivují tisíce lidí, a dcera krejčího Elvíra. Její rodiče se ale jednoho dne rozhodnou najít své dceři ženicha a královna Ljuba proto zavítá na Rodičinder. Na první pohled se zamilují do prince Jaromíra z Království věčného 5G připojení a rozhodnou se s ním sejít. Na jejich výpravě je však zajme banda loupežníků. Mezitím v království vypukne panika, protože se nad ním začne prohánět krvelačný drak. Na trůn dočasně usedá rychtář Plánička a začíná obracet království vzhůru nohama.
Knihu jsem si zakoupila už v předprodeji na Albatrosu. Kovyho první knihu, Ovšem, jsem nečetla, jelikož žánr autobiografie není zrovna můj šálek kávy. Když jsem se ale dočetla o iPohádce, řekla jsem si, že nápad je to opravdu dobrý.
Jaký ve mě kniha ve výsledku zanechala dojem?
Nejprve bych zde ráda zmínila, co mě na knize zklamalo či příliš nenadchlo. A je to především děj. Zkrátka a jednoduše jde o pohádku, takže zvraty a vyvrcholení se dají jednoduše předvídat. Ničím mě tedy samotný příběh neoslovil, což zapříčinilo to, že se mi četl opravdu těžce a pomalu, jelikož mě nebavil. Druhá věc, která mě při čtení dosti rušila, byl font písma. Nejsem si teď jistá, zda se dětské knihy sází bezpatkovým písmem, z hlediska množství textu bych ale v tomto případě uvítala spíše to patkové. Člověk pak lépe udrží pozornost.
A teď to dobré.
V prvé řadě bych chtěla pochválit ilustrace, které vytvořila Julie Čermáková. V knize jich není příliš, což mi bylo dosti sympatické. Navíc jsou ilustrace v temných barvách, a to krásně doplní celou zápletku.
Druhá věc, která se mi líbila, byla hyperbola některých situací. Tedy nejen situací, ale i promluv postav. Některé pasáže byly natolik vyvedeny do extrému, že jsem se jen popadala smíchy za břicho.
A s tím souvisí i třetí bod – jistá alegorie. V průběhu celé knihy čtenář narazí na spoustu narážek týkajících se nejen aktuálního společenského a politického dění, ale i na trendy na sociálních sítích a podobně. Ve spojení se zmiňovaným vyvedením do extrému vzniklo něco, co mě na knize bavilo asi nejvíce.
A poslední věc, která se mi neskutečně líbila a byla pěkným zakončením celé knihy, je závěrečná citace:
Mnohým zatemní mysl a mnozí v ní zmizí. Tma. Je stejná jako zlo. Nejtemněji je ale vždy těsně před úsvitem. Budete-li ztraceni, nepřestávejte věřit. Už brzy vylétne princezna na drakovi a světlo se vrátí. Světlo porazí tmu. Dobro porazí zlo.

Podtrženo a sečteno – iPohádka mě sice neoslovila dějem, uspěla u mě však svým humorem. Ten je slučitelný s humorem, který můžete znát z Kovyho videí na YouTube. Knihu pravděpodobně můžete přečíst dětem, víc si z ní rozhodně odnesou dospělí (a také je více pobaví).

Komentáře (0)