Temný experiment přehled
Stranger Things série
1. díl >
Tajemná laboratoř. Ďábelský vědec bez minulosti. Jestli si myslíte, že znáte pravdu o matce Jedenáctky, připravte se, že s ní tenhle prequel veleúspěšného seriálu Stranger Things pořádně zahýbe. Je léto roku 1969 a Amerikou zmítají hrůzné zprávy o válce ve Vietnamu. Terry Ivesová bydlí na univerzitní koleji v Indianě a zdá se, že válečná vřava i bouřlivé protesty v hlavním městě jsou jí na hony vzdálené. Jenže svět se mění a Terry nehodlá jen zpovzdálí přihlížet. Když se doslechne, že se v nedalekém městečku Hawkins uskuteční důležitý vládní experiment, okamžitě se přihlásí. Ocit¬ne se v laboratoři hluboko v lesích, kde jí přísní výzkumníci podávají psychedelické látky… Terry začíná tušit tajemství a je rozhodnutá ho odhalit. Jenže za zdmi Státní laboratoře v Hawkinsu, pod ostrým dohledem ředitele Martina Brennera, číhá spiknutí mnohem monstróznější, než si Terry dokáže představit. Potřebuje proto pomoc ostatních pokusných subjektů – včetně jednoho, který je tak tajný, že svět o jeho existenci nemá nejmenší tušení. Je jím malá holčička s nevysvětlitelnými nadlidskými schopnostmi, která má místo jména číslo: 008…... celý text
Originální název: Suspicious Minds, 2019
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha vyvolává rozporuplné reakce mezi čtenáři. Někteří ji považují za příjemné čtení, které dobře doplňuje seriál. Jiní ji kritizují za povrchnost a nedostatek hloubky. Atmosféra doby je chválená, ale příběh je často označován jako předvídatelný a slabý. Fanoušci Stranger Things mohou najít určité potěšení, ale mnozí se shodují, že kniha nedosahuje kvalit seriálu. Otevřený konec a nedostatek informací o klíčových postavách zanechávají čtenáře zklamané a toužící po více detailů. Více v komentářích.
Komu by se kniha Temný experiment mohla líbit?
- Fanoušci seriálu Stranger Things
- Čtenáři hledající jednoduché a rychlé čtení
- Ti, kdo ocení popkulturní odkazy
- Milovníci příběhů s atmosférou 60. a 70. let
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný experiment. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 132 komentářůSouvisející novinky - Temný experiment (3)
Tipy na letní čtení
23.07.2019
Knižní novinky (28. týden)
08.07.2019
Milujete Stranger Things? Nenechte si ujít knižní prequel populárního seriálu
21.06.2019
Kniha Temný experiment v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 16x |
| v Přečtených | 688x |
| ve Čtenářské výzvě | 84x |
| v Doporučených | 25x |
| v Mé knihovně | 364x |
| v Chystám se číst | 228x |
| v Chci si koupit | 79x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

73 %
91 %
Temný experiment
Letošní rok nejvíc vyhlížím návrat do Hawkinsu.
Stranger Things je pro mě bez debat nejlepší seriál současnosti a jsem opravdu zvědavý, jak celý příběh Eleven a její party skončí. Ale protože čekání na novou (a poslední) sérii je jako nekonečný pobyt v obráceném světě, sáhl jsem po knize Temný experiment od Gwendy Bond. Tento oficiální prequel vás vezme do světa podivných experimentů, vládního utajování a atmosféry konce 60. let.
Mladá studentka Terry Ivesová se zapojí do tajného vládního programu, který se odehrává v laboratoři v Hawkinsu. Co začíná jako zdánlivě neškodný výzkum, se rychle změní v sérii nebezpečných experimentů s lidskou myslí, drogami a hranicemi reality. Terry brzy zjistí, že vláda něco skrývá – a může to být nebezpečnější než samotné experimenty. A právě tady se začíná psát příběh, který později změní život jedné malé dívce se zvláštními schopnostmi a spustí řetězec událostí, jež převrátí celý Hawkins naruby.
Temný experiment mě zaujal především propojením sci-fi prvků s atmosférou konce 60. let, kterou výrazně dotvářejí odkazy na Woodstock, protesty proti válce ve Vietnamu, Beatles, Pána prstenů i temnější události spojené se sektou Charlese Mansona. Díky nim působí prostředí autenticky a dobře ukotvené v době. Hlavní hrdinka Terry Ivesová je sympatická a uvěřitelně napsaná postava, skrze kterou příběh postupně odhaluje svůj svět. Děj přitom nestaví na akčním tempu, ale na pomalém, pozvolném budování napětí, které funguje i bez výrazných zvratů. I když mě místy brzdilo pomalejší tempo a méně výrazné vedlejší postavy, celkově jde o povedený prequel, který obstojí i bez Demogorgona.
Pokud máte rádi Stranger Things, tahle kniha by vám neměla uniknout. Dostanete odpovědi na otázky, které v seriálu jen probleskly – a čekání na finální sérii vám uteče o něco rychleji.