Griša: Bouře a vzdor aneb Alina se vrací

recenze

Bouře a vzdor (2017) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Bouře a vzdor

Jste překvapení, když druhý díl série předčí ten první?
.
Já teda překvapená jsem. Už podruhé v tomto roce, mám v ruce sérii, která má lepší druhý díl, než ten první (ten první jsou Dvory). Až je to k nevíře. Budu doufat, že vzrůstající tendence Griše vydrží.
.
Jednoznačný nedostatek vidím v tom, že série nemá vyprávění z pohledu Temnyje. Je to opravdu škoda, protože já tak chci vědět, co se mu v té temné a krásné hlavičce kroutí :D.
Ale teď vážněji. Je těžké tady hledat minusy. Krom všudypřítomných chyb v textu, tedy. Ty jsou tak časté, jako v prvním díle. Budeme doufat, že tenhle nedostatek se vyřeší po novém vydání titulu. Musím ještě říct, že některé postavy jednají jak nadutci. Mal mi dost lezl na nervy kvůli jeho výbušnosti a tím, že nemá špetku pochopení. Bože, tak si to prostě řekněte a je to. Ovšem to by potom asi konec knihy přišel brzy… a to nechceme :D.
.
Temnyj, hlavní věc, která mě k téhle sérii táhne. Nebudu spoilerovat, nebojte. Jsem z něj nadšená, z jeho chování a překvapení, která postupně odhalujeme. Pak tu máme Alinu, která už mi v tomhle díle opravdu přirostla k srdci. Její objevování nové síly a to, jak postupně zjišťuje, co jí dala a co vzala. To je vážně super vymyšlené. Vedlejší postavy táhnou stejně dobře. Nikolaj je naprosto perfektní hráč, nikdy nevíte, s čím přijde a pokaždé je to pecka. Celá tlupa v čele s dvojčaty je opravdu moc fajn. Alina se s nimi cítí víc doma a já jí to přeju.
V tomhle díle se mi nejvíc ale líbí to, jak se Alina vrací do Malého paláce a jak si získává zpět griši. Jak se tam zabydluje a jak najednou začne vidět věci, které nejsou skutečné… anebo jsou?
.
Obálky, no. Já vím. Jsou hrozné. Už se těším na nová vydání. Začíná to totiž vypadat, že se budou muset dostat na mou poličku. Když budu hodnotit právě ty origo obálky, tak ty jsou vážně nádherné.
Oceňuji i detail u každé kapitoly. Dodává to přidanou hodnotu a to je fajn.
.
Chtěla jsem dát 4, ale dala jsem je prvnímu dílu a tohle bylo prostě lepší. Necháme si ale prostor pro další růst. Krom toho, pár výhrad jsem opravdu měla. Takže 4,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář