Gradující napětí

recenze

První padlí (2019) / klarabooks
První padlí

První padlí je titul, který náleží do knižní série německého spisovatele a novináře Volkera Kutschera s Gereonem Rathem a já si na tomto místě dovoluji citovat anotaci, která přesně nastiňuje, o čem kniha „První padlí“ pojednává:
„Růžové pondělí 1933: Gereon Rath je v Kolíně na karnevalu a slaví, jak se patří. Další ráno pro něj začíná pořádnou kocovinou, nesprávnou ženou v posteli a telefonátem z policejního prezídia. Říšský sněm hoří! S okamžitou platností se ruší všechny dovolené! Rath se okamžitě vrací do Berlína. Je zapřažen do štvanice na komunisty vedené politickou policií a musí objasnit záhadnou sérii vražd, které padají za oběť další a další veteráni světové války.“
Kniha je živým morálním obrazem z doby na konci Výmarské republiky v Berlíně a rovněž zobrazením tehdejšího politického vývoje.
Vedle fiktivních postav vystupují také osoby z historie a historické události, které jsou líčeny z pohledu hlavní postavy.
Dle mého názoru je možné číst „První padlé“ i bez toho, aniž by čtenář znal předchozí díly. Postavy lze totiž i bez znalosti předchozích dílů snadno „zaškatulkovat“ do šuplíků. Jednotliví hrdinové jsou dobře promyšlení a lze je pokládat za osobnosti.
Volker Kutscher zvolil styl psaní, který se dobře a snadno čte, a v tomto případě je i překlad do češtiny vynikající. Čtení knihy pro mě nebyla žádná nuda: od okamžiků vysokého napětí k poklesu napětí až na téměř žádné.
Vážím si toho, že Volker Kutscher si vyhradil čas k tomu, aby pevně nastínil dějinné okolnosti a navíc zachytil náladu těchto dnů, a tak vlastně přenesl čtenáře do doby, kdy se příběh odehrává.
Líbil se mi též zvrat v dějové linii, který jsem nečekala a překvapil mě.
Vlastní síla díla podle mě spočívá ve znázornění, co uchopení moci nacisty znamenalo na jedné straně pro práci berlínské policie a na druhé straně pro jednotlivé postavy této knižní série.
S „Prvními padlými“ dokazuje Volker Kutscher, že jsou možné náročnější kriminální romány a tyto se mohou těšit velkému a trvalému čtenářskému úspěchu.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář