Facebook říká, že zemřeš

recenze

Až tady nebudu (2018) 5 z 5 / a.k
Až tady nebudu

Jess ví, že za osmnáct měsíců zemře. Začíná závod s časem a nelehký úkol, jak může (a vlastně zda-li vůbec chce) svou budoucnost změnit.

Jess Mountová je nezávislá, svéhlavá, tak trochu hubatá, dvaadvacetiletá singl slečna. S nejlepší kamarádkou Sadie pracují v multikině. Jednou po návratu domů objeví na své facebookové timeline truchlivý příspěvek od Sadie, která sdílí své pocity z Jessyna dnešního úmrtí. Jess nechápe a hned Sadii konfrontuje. Ta o ničem neví. Příspěvek ke všemu vidí jen Jess. Zjišťuje, že se čas posunul do budoucnosti o půldruhého roku. Otázka se nabízí. Je to výplod její bláznivé mysli, hloupý žert, nebo si tyto nesmysly vymýšlí jen proto, aby nemohla být šťastná? Příspěvky neustávají a nevypadá to, že by si z ní někdo dělal legraci. Stojí před vážným rozhodnutím. Má změnit od základů svůj život a smrti se vyhnout? A zatímco kamarádi a známí sdílejí na jejím profilu příspěvky o aktuálním dění okolo její smrti, pohřbu a následném čase, Jess začíná tušit, že za její smrtí se něco temného skrývá. Problém ke všemu je, že z příspěvků poznala svého synka, který se jí má někdy v budoucnosti narodit a už teď ho miluje. Když ale změní jakoukoliv maličkost svého života, může se stát, že synka nikdy neporodí a tudíž ani nepozná.

Příběh je moc dobře napsaný. Proč Jess zemřela, není vůbec jasné a neustále nutí k přemýšlení a kombinování možných variant. K rozklíčování pomáhají facebookové příspěvky a komentáře, kterými je kniha prokládaná. Není jich mnoho, ale o to z nich čiší větší síla. FB příspěvky nesou grafickou stopu skutečného facebooku, takže vidíme typickou kulatou profilovou fotku, čas a označení přispěvatele. Extra silné jsou bolestné vzkazy od otce. Ze stránek se na nás dívá Joe Mount svým laskavým pohledem, s upřímnýma očima a dobráckým úsměvem. V kontrastu jsou zde poté jeho slova, plná bolesti, smutku, zoufalství ze ztráty jediné dcery a důvěrný tón, kterým na mrtvou Jess alespoň prostřednictvím sociální sítě promlouvá.

Zápletka příběhu je výborně vymyšlená, gradující a skrývá nejedno překvapení. A nejde zde zdaleka jen o to, jak naložit s vědomím blížícího se konce. Kniha je plná pochybností, předzvěstí něčeho zlého, ale i žalu a beznaděje. Knihu ocení čtenáři psychologických románů, kteří se povznesou nad nereálnou možností získávání zpráv z budoucnosti. Autorka velmi dobře pracuje s psychologií postav. Ať už u hlavní hrdinky, která kvůli svým záměrům projde velmi silnou změnou charakteru, nebo i vedlejších postav, které musí reagovat na vzniklé situace.

Kniha je čtivá a má poutavý děj. Moc mě bavila a můžu jen a jen doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář