Experiment

recenze

V temnotě (2021) 5 z 5 / a.k
V temnotě

Sanangelská policie v Texasu obdržela zvláštní video, na kterém někdo zaživa pohřbívá mladou dívku. Autor zvráceného divadla neponechal nic náhodě. Pokud bude policie laxní, brzy bude zodpovědná za smrt pohřbeného děvčete.

Tady jde o čas, a tak se do případu zapojí bez nadšení místního policejního sboru také FBI. U Útvaru analýzy chování FBI pracuje jako soukromá forenzní psycholožka Zoe Bentleyová. Zoe je výborná profilovačka a má dar vcítit se do mysli vrahů. Má všechny předpoklady pomoci v tak časově náročném případu.

Zoe Bentleyová právě prožívá hodně špatné časy. Je v hledáčku masového vraha, který ji pronásleduje už od dětství. Teď začal ohrožovat dokonce Zoeinu mladší sestru. Ráda by celou situaci jednou provždy vyřešila a tzv. „kravatového vraha“ dostala za mříže.

Úkol šéfky FBI zní jasně. Záchrana života pohřbené dívky má přednost. A tak Zoe odjíždí spolu se zvláštním agentem Tatumem Grayem do Texasu. Před měsícem spolu pracovali na chicagských vraždách a tvoří velmi schopnou pracovní dvojici. Brzy se ale vše komplikuje. Pachatel streamuje další videa svých experimentů, na kterých dívky prožívají strach, zápasí s děsivou představou ubývajícího vzduchu a s jistotou čekají v tísnivé tmě na svou smrt.

Druhá epizoda série se Zoe Bentleyovou je snad ještě povedenější, než byl první díl. Příběh se odehrává z různých perspektiv a nezapomíná ani na pohled samotného sériového vraha. Střídají se zde také eskalující problémy pronásledované Zoeniny sestry, rozpor způsobený komunikační neobratností mezi Zoe a Tatumem, který právě řeší potíže s probíhajícím vnitřním vyšetřováním ohledně případu se smrtelnými následky. Taky je zde návrat do minulosti před třiceti lety, který vypráví politováníhodný příběh malého chlapce. Napětí scén s řáděním sériového vraha v mžiku odlehčí postava svobodomyslného Tatumova dědečka Marvina, který má bláznivé nápady. Zrovna jako teď s parašutistickým kurzem. Jeho vtipnou figurku doplňuje sebestředný zrzavý kocour a tak trochu nevyzpytatelná akvarijní rybka Timothy.

Kniha je výborně napsaná, pohlcující, s výborně vystavěnou krimi zápletkou, kterou doplňuje řada dalších, dějově zajímavých maličkostí. Nenajdete zde žádná hluchá místa, ani na chvíli se nenudíte a s rychlostí obracíte stránky. Kniha z hlediska krimi případu tvoří uzavřený celek a lze tedy číst knihu bez znalosti předchozího dílu. V případě této série bych ale doporučila přečíst si dříve předchozí díl. Tam se totiž skrývají informace k minulosti nepolapitelného vraha ze Zoeina dětství i popis vzniku tak trochu nesourodého pracovního tandemu Zoe a Tatuma.

Moc doporučuji čtenářům, kteří hledají působivou zápletku, čtivý a dobře napsaný příběh, kterému nechybí napětí, děsivý vývoj při pátrání, nezaměnitelné a osobité charaktery postav a v tomto žánru nečekaně i vtipné pasáže. Tohle je excelentní čtení!

Komentáře (0)

Přidat komentář