Experiment

recenze

Spojení (2019) 4 z 5 / a.k
Spojení

Příběh se odehrává v blíže neurčené budoucnosti, v písečné oblasti Nevady, kde spolu žijí vědkyně Naomi a její osmnáctiletý syn Colt.

Naomi pracuje v biologickém výzkumném zařízení nedaleko Las Vegas a má za sebou řadu převratných experimentů. Sama vychovává syna a není to nic jednoduchého. Colt vykazuje poruchu autistického spektra, a i když v knize není pojmenovaná, je to asperger. Nastavil si pravidla chování, do kterých mu nesmí nikdo zasahovat, potravu přijímá prostřednictvím smoothie koktejlů, nesnese oční ani fyzický kontakt, nechápe legraci. Kvůli problémům se spolužáky ve škole se již deset let vzdělává doma a často doprovází mámu do laboratoře, kde pracuje na svých vlastních projektech. Nejraději žije svojí druhou identitou v počítačové hře. Tady je opravdu doma. Jeho výjimečné schopnosti a nadstandardní znalosti mu umožňují programovat celé virtuální světy, vylepšuje jejich úrovně a vzdaluje se tím od skutečného „blbosvěta“. Pak ale přijde situace, kdy si uvědomí, že by rád porozuměl lidem. Má nápad, který by rád realizoval v matčině laboratoři. Proto musí poslat Naomi pryč. Postará se, aby mohla odjet na konferenci představit svůj výzkum. Sám tak bude mít příležitost podniknout v laboratoři příslušné kroky.

Autorem románu je Systém systémů, vyšší inteligence, který si vybral spisovatele jen jako prostředníka, aby jej pro čtenáře sepsal. Svět, který se nám vyprávěním otevírá, působí velmi přesvědčivě. V domácnostech funguje umělá inteligence, která nám hlasem ledničky dá jasně najevo, co máme jíst a jaké chybí zásoby, poštovní přepravu zajišťují drony, dokonce i diagnózu stanovuje umělá inteligence. Na ulici se pohybují auta na autopilota, a když náhodou narazíte na starší manuálně řízený vůz, víte, že jeho řidičem je osoba, která preferuje specifický životní styl.

Jak se dá očekávat, bude Naomin biologický výzkum důležitý pro celou dějovou zápletku. Ale rozhodně na tom nestojí celý příběh. Tato kniha nabízí spoustu silných témat a bude jen na čtenáři, která ho nejvíce osloví. Ať je to vnímání světa očima dospívajícího hocha (který má socializační problémy), rozpolcenost vyčerpané ale přes to úspěšné vědkyně Naomi (která je ale samozřejmě na prvním místě milující matkou), nebo i posun celého příběhu až do sféry vojenských tajných služeb. Pro čtenáře, kteří inklinují k námětům z oblasti IT technologií, je zde velmi lukrativně zachycený virtuální svět. Virtuální realita bude velmi důležitá pro řešení vzniklých mezních situací.

Pokud půjdeme čistě po dějovém vláknu, může se zdát, že tempo příběhu je hlavně ve střední části pomalejší. Situace zde líčená by si určitě zasluhovala rychlejší spád. Na druhou stranu ale při čtení narážíme na některá silná témata, jako třeba na kontroverzní pojetí symbolů víry, postavení jedince v kontextu celého vesmíru, nebo až filozofický pohled na způsob vnímání obrazů světa. Proto můžeme být za lehké zpomalení v ději vděční, abychom v sobě lépe zpracovali nakousnuté myšlenky.

Román bych určitě neřadila mezi bezduché, rychlé, akční sci-fi trháky. Zápletka, prostředí i konečné vyústění děje je chytlavé a má čím zaujmout. Pro mě bylo ale na knize nejsilnější myšlení, touhy, pohnuty a vývoj postavy Colta, kterému jsem moc fandila a u kterého byly velmi věrně zachycené projevy Aspergerova syndromu. Filozofické úvahy o pojetí vnímání světa a postavení jedince mě vrátily do studentských let, ve kterých jsme vášnivě debatovali nad závěry antických filozofů.

Kniha pro mě zůstává nadžánrová a doporučila bych ji čtenářům, kteří jsou otevření vnímat víc, než jen hlavní dějový námět.


Spojení Spojení Julian Gough

Bioložka Naomi je rozvedená a stará se o dospívajícího syna Colta. Ten je mimořádně geniální. Umí programovat virtuální reality, které by si ostatní nedokázali ani představit, ale zároveň je natolik introvertní, že si sotva umí ob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář